Vodeći stručnjaci iz Vlade i poslovnog sektora okupili su se u Sarajevu na konferenciji “Oracle Next Generation of Applications – A Window to 2030“, kako bi istražili najnovije tehnologije i inovativna rješenja u IT industriji te ponudili vrijedne uvide u najnovije trendove i najbolje prakse. Događaj je bio prilika za razmjenu iskustava i savjeta među vodećim stručnjacima, ali i za predstavljanje naprednih rješenja kompanije Oracle koja će organizacijama u Bosni i Hercegovini omogućiti bržu i uspješniju digitalnu transformaciju.

Program je započeo pozdravnim govorom Faruka Jažića, izvršnog direktora prodaje za regiju Centralno Istočne Evrope, a nastavio se inspirativnim govorom dr Zlatka Lagumdžije, osnivača fondacije Shared Societies and Values Sarajevo. Dr Lagumdžija je istakao kako se svijet danas sve više mijenja zahvaljujući digitalnoj transformaciji, koja zahtijeva kontinuirano praćenje trendova i inovativnih rješenja. Upravo zbog toga, Bosna i Hercegovina bi trebala biti dio ovog digitalnog vala, priključiti se utrci sa najrazvijenijim dijelovima svijeta te iskoristiti mogućnosti koje donose digitalna transformacija i nove tehnologije. Dr Lagumdžija je dodao kako je neophodno da vlasti i nadležne institucije u našoj zemlji što prije shvate važnost digitalizacije, te da podrže proces digitalne transformacije kako bi država bila konkurentna na globalnom tržištu.

Paneli s vodećim ekspertima iz industrije “Održivost u vremenima promjena: Ključni elementi za otporni i dosljedni rast” i “Uspješne priče sa tržišta“, moderirani od strane istaknutih Oracle stručnjaka Davuda Bećirovića i Edina Selmanagića, prikazali su na koje načine je moguće uspješno provesti proces digitalne transformacije u javnom i privatnom sektoru. Kao primjer dobre prakse predstavljena je uspješna priča o kreiranju prve e-platforme za prijavu i distribuciju javnih poticaja, koju su prezentirali Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo i Jovana Vidaković, voditeljica aplikativnog biznisa za javni sektor za Adriatic regiju.

„Proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini zaostaje za zemljama regiona, ali stanje nije toliko loše koliko se predstavlja”, naglasila je Vidaković. „Napredak u procesu digitalizacije postoji, a primjer uspješno provedene digitalizacije u javnom sektoru je Ministarstvo privrede kantona Sarajevo, gdje je taj proces uspješno završen bez čekanja na implementaciju državnog digitalnog potpisa“, dodala je.

Oracle, kao jedna od vodećih svjetskih kompanija u području informacijske tehnologije, svojim proizvodima i uslugama pruža podršku organizacijama u procesu digitalne transformacije. Zahvalili su se svim učesnicima, vodećim stručnjacima iz Vlade i poslovnog sektora, te partnerima koji su uzeli učešće u organizaciji ovog događaja.