Gaming industrija širom svijeta obuhvata razvoj, marketing i, u konačnici, unovčavanje videoigara. Ne samo da gaming industrija u mnogim zemljama svijeta predstavlja ozbiljnu privrednu granu, nego se nameće i kao industrija koja obuhvata desetine radnih disciplina i hiljade poslova.

Sarajevo Loading Festival je prvi i najveći gaming festival ove vrste u BiH, zajedno sa youtuberima koji su imali svoj show i zabavljali publiku. Ove godine pokrovitelji Sarajevo Loading Festivala bili su Turistička zajednica KS, Ministarstvo privrede KS i Grad Sarajevo, koji su nesebično stavili na raspolaganje svoje materijalne i ljudske resurse u promociji ovog eventa.

Organizator Orior Media LLC, u partnerstvu sa Connect Arenom, priredili su čitav show na sceni tokom cjelodnevnog druženja sa posjetiocima – od profesionalnog takmičenja, do predstavljanja influensera, zajedničkih igara s njima i atmosfere koja je rijetko viđena na našim prostorima.

Sarajevo Loading Fest kao događaj zasigurno je na početku kreiranja još jednog ozbiljnog brenda za Sarajevo.

Event je okupio oko 1000 učesnika i 100 takmičara iz cijelog regiona i započeo proces vizibilnosti gaming industrije i stavljanje iste na mapu Sarajeva i BiH. Takmičenja su bila iz igara LOL- League of Legends, Counter Strike GO i FIFA 2022, a pobjednici su osvojili vrijedne nagrade.

Kao organizatore ovog mladog eventa, mnogo nas raduje što smo uspjeli okupiti mnogo učesnika, popularnih youtubera, usavršiti sadržajni dio eventa, te u konačnici nametnuti interes, čak i relevantnih institucija, koje su prepoznale važnost ove industrije i postali prijatelji i sponzori koji će širiti ideju razvoja gaming industrije u BiH.

Sretni smo što smo ispunili svoju misiju da ovaj event postane priča koja će kroz godine etablirati esports industriju u Bosni i Hercegovini, te motivisati sve mlade osobe koje vide svoju budućnost u ovoj industriji. Ovom prilikom želimo se zahvaliti svim našim sponzorima i partnerima bez kojih ovaj festival ne bi bio to što jeste. Hvala što ste bili dio ove priče, što ste dali svoj doprinos i prepoznali našu ideju i strast“, izjavila je Matea Alikadić, direktorica Sarajevo Loading Festivala.

Gaming industrija je kvantitativno i samim ulaganjem duplo veća od filmske industrije u svijetu.

Video igre imaju značajnu ulogu u društvu, ne samo kao kulturno-privredni sektor, već i kao značajan dio svakodnevnog života ljudi. Samo u EU čini jednu trećinu ukupne tržišne vrijednosti na globalnom tržištu videoigara i pokazuje visoku stopu rasta u usporedbi sa drugim privrednim sektorima. Postavlja se pitanje, zašto je, ukoliko za to u BiH postoji opravdanost tržišta, gaming industrija tako zapostavljena ekonomska mogućnost. Orior media je zaista ponosni organizator i nadamo se da smo uspjeli proizvesti pravu reakciju, kako na stage-u tako i u društvu, kako bi gaming industrija i sami event bio još jedan snažan adut za ekonomski i turistički razvoj koji pripada glavnom gradu BiH i državi u cijelosti“ , izjavio je Kemal H. Balihodžić, direktor Orior media LLC.

Ova industrija u svijetu kontinuirano raste od 2008. godine i nije otporna na recesiju, a dodatno je uticala povoljno i na napredak razvoja računara sa zvučnim karticama, grafičkim karticama i 3D grafičkim akceleratorima, CPU-ima i koprocesorima kao što je PhysX.

Nadamo se da će već od sljedeće godine gaming industrija i Sarajevo Loading Fest biti van okvira nebitnih tema, kako u medijima tako i u odlučujućim javnim sektorima u BiH, jer ne samo da je važna, ne samo da je ekonomski potencijal, nego je i zabavna.