Na prvoj ovogodišnjoj press konferenciji 16.Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo, koja je održana danas u Dječijoj kući u Novom Sarajevu predstavljen je program Wolf Competition 14plus te glavni takmičarski program dugometražnog filma OFF Generation Features.

Na samom početku konferencije medijima se obratio Mirza Čustović, programski producent Festivala koji je predstavio program OFF Youth Experience (OFF YE), koji se ove godine održava po prvi put, kao projekat EDU Cats mreže. OFF YE će ugostiti 50 mladih iz 5 zemalja koji će biti dio omladinskog žirija te prisustvovati nizu programa tokom 8 dana Festivala.

Ovogodišnji Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo ima i novu lokaciju a to je Dječija kuća, koja pored otvorenog kina Raiffeisen Open Air, će prikazivati dugometražne filmove iz programa namijenjenog učesnicima OFF YE programa.

„Za nas, OFF Youth Experience predstavlja produbljenje misije Festivala, odnosno edukaciju i promociju kako mladih filmskih autora i profesionalaca, tako i svih mladih zainteresovanih za sedmu umjetnost. Vrijedi naglasiti da će program OFF Youth Experience predstavljati glas generacije, ne samo mladih iz Bosne i Hercegovine, već i iz drugih zemalja regiona. Nadamo se da će njegovo prvo izdanje biti samo uvod u još jednu prelijepu priču OFF-a. Naš cilj je pružiti platformu koja će omogućiti mladim talentima da se izraze, nauče nove vještine i povežu se s vršnjacima iz cijele regije. Vjerujemo da će OFF Youth Experience postati mjesto susreta, inspiracije i kreativnog razvoja za sve učesnike, stvarajući trajne uspomene i nove prilike u svijetu filma“, istakao je Mirza Čustović, programski producent.

Direktor marketinga Raiffeisen Banke, Nedžad Džudža je izjavio kako je podrška ove kompanije OFF-u logičan slijed događaja s obzirom na njihova nastojanja da budu involvirani u procese kulturnog, filmskog i umjetničkog razvoja ne samo Grada već cijele Bosne i Hercegovine. „Nama je drago da smo od ove godine jedan od glavnih sponzora Festivala, a posebno nas raduje činjenica da ćemo biti prisutni na najvećem i najljepšem kinu Festivala, na Vilsonovom šetalištu.“

Općina Novo Sarajevo financijski podržava Telemach OFF već treću godinu zaredom za iznosom od 40.000,00 KM čime se subvencioniraju i ulaznice za sve projekcije tako da su sadržaji u sklopu Raiffeisen Open Air kina i ove godine besplatni.

„Nama je zaista drago biti dio priče OFF-a već treću godinu. Značajna sredstva smo uložili u razvoj Festivala, ali i direktno u razvoj muzejske četvrti i kulture i filma na području naše Općine. Vilsonovo šetalište smo oživjeli i meni je drago da smo jedni drugima partneri u tome.“

U sklopu današnje press konferencije direktor Festivala i ujedno direktor programa Kenan Musić predstavio je selekciju OFF Generation Features te istekao kako je ovo najveći, najbolji i najraznovrsniji program Telemach OFF-a ikad, što svjedoče naslovi iz ovogodišnje selekcije.

„Telemach OFF je platforma na kojoj su svoje prve profesionalne korake imali na desetine mladih filmskih autora iz regije i Evrope. Većina njih nakon svojih prvih filmova i nagrada na našem Festivalu pojavili su se na eminentnim programima i festivalima širom Evrope, od Berlinale Talentsa, Sarajevo Talentsa, festivala u Clermontu, San Sebastianu, Brussels Shortsu..to svjedoči koliko ovaj festival pažljivo i kvalitetno odgaja i promoviše nove autore.“

Ovogodišnji dobitnik Prstena Festivala za najbolju mušku ulogu u serijama je Lazar Dragojević, mladi glumac koji se proslavio ulogom u seriji Jasmile Žbanić „Znam kako dišeš“. Lazaru će prsten biti dodijeljen na ceremoniji otvaranja. Prethodnih godina ove nagrada otišla je u ruke popularnih mladih glumaca iz Netflixovih i HBO Serija, Damianu Hardungu, Andreu Lamogliji te Mattia Carranu.

OFF Generation Features program ove godine donosi 9 filmova, i to:

An Endless Sunday/Una sterminata domenica
Trajanje: 110’
Država: Italy, Germany, Republic of Ireland
Režiser: Alain Parroni

Forever-Forever/Nazavzhdy-Nazavzhdy
Trajanje: 107’
Država: Netherlands, Ukraine
Režiser: Anna Buryachkova

Sunce Mamino/Sweet Sorrow
Trajanje: 95’
Država: Serbia, Croatia
Režiser: Kosta Đorđević

All To Play For/Rien à Perdre
Trajanje: 112’
Država: France, Belgium
Režiser: Delphine Deloget

Last Summer/L'été dernier
Trajanje: 104’
Država: France
Režiser: Saïd Ben Saïd

Suspicious Minds
Trajanje: 87’
Država: Italy, France
Režiser: Emiliano Corapi

Last Swim
Trajanje: 100’
Država: United Kingdom
Režiser: Sasha Nathwani

Dormitory/Yurt
Trajanje: 118’
Država: Turkey, Germany, France
Režiser: Nehir Tuna

Not A Word
Trajanje: 87’
Država: Germany, France
Režiser: Hanna Slak

16. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo se održava od 19-26 jula 2024.godine. Kompletan program će biti predstavljen početkom mjeseca jula, kada će se saznati i imena ovogodišnjih glumačkih zvijezda i senzacija koje dolaze na Festival.