Omladinski Film Festival Sarajevo danas je predstavio prvi od dva takmičarska programa kratkog filma – OFF Generation Shorts.

Neki od najboljih evropskih i svjetskih kratkih filmova nalaze se u ovogodišnjoj selekciji OFF Generation Shorts, koja će prikazati 10 naslova iz osam evropskih zemalja.

“Kao jedna od glavnih festivalskih takmičarskih sekcija, Generation Shorts teži otkrivanju zabranjenih i neotkrivenih tema, potencirajući emocije od kojih nas je nekada strah. Ovom selekcijom istražujemo koliko slobodni želimo i možemo biti te koliko sami možemo mijenjati svijet oko nas”, navode iz selektorskog tima Festivala.

OFF Generation Shorts 2024 donosi filmove:

“Invicible Summer” (Belgija) reditelja Arnauda Dufeysa je film koji je svoju svjetsku premijeru imao na 74.Berlinaleu. Film “Fotto Di Gruppo” (Italija) reditelja Tommasa Franginija je jedan od najsupješnijih italijanskih kratkih filmova u produkciji Eclectice iz prethodne godine koji je svoju premijeru imao na festivalu u Veneciji. Inače, Franginiji je svoj prvi kratki film predstavio na Omladinskom Film Festivalu Sarajevo 2017. godine.

U selekciji su i filmovi “Suleyman” (Francuska), “Prishtine 2002” (Kosovo), “Stuck for Stuck” (Austrija), “Skulden” (Švedska), “Champ de Mars” (Francuska), “Sorry I am late, but I brought the choir” (Norveška) i “Zum see” (Italija).

Posljednji selektovani film u ovoj kategoriji je “An Orange from Jaffa” palestinskog reditelja Mohameda Almughannija, koji će ujedno i otvoriti ovogodišnji festival projekcijama na svim festivalskim lokacijama 19. jula.

“An Orange from Jaffa” je priča o Mohamedu, mladom Palestincu, koji očajnički traži taksi da ga odveze preko kontrolnog punkta kako bi se sreo sa svojom majkom koja ga čeka sa izraelske strane. Na kontrolnom punktu, vozač Faruk otkriva da je Mohamed već neuspješno pokušao preći granicu te da mu nije rekao istinu. Tada počinju problemi i za Muhameda i za Faruka.