Na trećem festivalu MAYA #3 učestvovalo je 45 izlagača, a festival je posjetilo više od 2.000 posjetitelja koji su uživali u izloženim radovima, štampanju uživo, različitim aktivnostima u dječijem kutku i delicijama u gastro kutku.

U organizaciji OR “Print Mania” na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, 27. avgusta 2022. godine, održan je treći bh. festival printane majice pod nazivom MAYA #3. Printane majice već decenijama predstavljaju jedan od vidova subverzivnog društvenog potencijala, putem kojih se javnosti, ali i društvenoj sredini, mogu poslati različite poruke. Nastale u ozračju subkulturnog miljea, majice sa printom, slikom ili tekstualnom porukom, jesu i pitanje stilske osobenosti pojedinca, ali i prostor za artikulisanje vlastitog stava, pogleda na svijet ili čak bunta.

Na ovogodišnjoj MAYA #3 učešće su uzeli izlagači iz BiH i Srbije. Tokom festivala predstavljeni su brendovi iz svijeta printanih majica, kao i svjetski poznati proizvođač majica, STANLEY/STELLA, čije majice dizajnerima i brendovima služe kao kanvas u njihovom predstavljanju. Pored izuzetnog kvaliteta proizvoda, široke palete modela i boja, od velike je važnosti ekološka i društvena odgovornost STANLEY/STELLA, jer se zalažu za pravednu trgovinu i održivi razvoj u tekstilnoj industriji. Njihovi proizvodi su napravljeni uzimajući u obzir najnovije svjetske trendove, a istovremeno brinući o okolišu i zdravlju.

Pored izlagača iz oblasti dizajna printanih majica, na festivalu su izlagali svoje proizvode i izlagači iz oblasti karikature, street arts, tattoo art, prizvođači craft piva i handmade nakita, a tu je bio i food corner kao gastro kutak sa domaćim izlagačima. Ove godine, u saradnji sa KJKP Rad Sarajevo, organizovana je i reciklaža otpada, te je ovaj festival eco friendly. Na festivalu je, uz pomoć pomozi.ba, organizovana i akcija doniranja stare odjeće, a u čiju zamjenu je posjetiocima poklonjena festivalska majica štampana na STANLEY/STELLA majicama na licu mjesta. Također su izdvojena i sredstva od prodaje majica.

Radionice

Treći bh. festival printane majice je zainteresovanim posjetiocima, između ostalog, ponudio i radionice u vezi sa različitim tehnikama printanja i dizajna. Za posjetioce sa djecom bile su organizovane interaktivne radionice, tokom kojih su najmlađi, kroz igru i zabavu, imali priliku otkriti svijet printa i boja. Tokom festivala, umjetnički radovi male publike preslikani su na majice koje su se tradicionalno štampale na licu mjesta i poklanjale veselim mališanima.