Odjel za krstarenja MSC Grupe danas je otkrio detalje sljedeće faze svog plana za kopneno priključenje brodova na elektroenergetsku mrežu.

Najmanje 15 novih luka će između 2024. i 2026. godine biti dodano popisu postojećih luka gdje se MSC-ovi brodovi mogu priključiti na obalnu električnu mrežu pokazujući tako svoju predanost i kontinuirani napredak prema dekarbonizaciji kao i smanjenju emisija brodova flote za vrijeme boravka u lukama.

Novi plan kopnenog priključenja brodova za 2024. – 26. uključuje najmanje pet talijanskih luka, Barcelonu i Valenciju ( Španjolska), Stavanger i Norfjordied (Norveška), Miami (SAD), Kopenhagen (Danska), Marseille (Francuska), Rotterdam (Nizozemska), Vallettu (Malta) i Stockholm (Švedska).

Namjera kompanije je da svi njezini brodovi, flote MSC Cruisesa i Explora Journeysa, u potpunosti koriste postrojenja za kopneno priključenje brodova na elektroenergetsku mrežu u svim lukama u koje uplovljavaju diljem Europe i ostatka svijeta kada postanu dostupna.

Korištenje električne energije s obale uklanja potrebu da brodski motor radi i drastično smanjuje emisiju broda u luci.

Brodovi MSC Cruisesa od 2. mjeseca 2023. uspješno koriste kopneno priključenje u lukama Southampton (UK) i Kristiansand (Noveška), a kasnije ovog ljeta kompanija će testirati postrojenja u norveškoj luci Haugesund. Ostala europska ispitivanja ove godine planirana su za niz brodova MSC Cruisesa u Bergenu i Alesundu u Norveškoj te luci Warnemunde u Njemačkoj.

MSC Cruises će također koristiti kopneno priključenje brodova u njemačkim lukama Hamburg ove zime te Kielu na ljeto 2024.

MSC Cruises je prošle godine potpisao memorandum o razumijevanju s Cruise Balticom za kopneno priključenje brodova u području Baltičkog mora. Cruise Baltic ima 32 luke i destinacije u svojoj regiji, a posvećen je povećanju broja postrojenja za kopneno priključenje brodova na elektroenergetsku mrežu.

Svi novi brodovi MSC Cruisesa od 2017. su standardno opremljeni za kopneno priključenje te zajedno s nadogradnjama dovršenim na drugim brodovima čine 67% ukupnog kapaciteta MSC Cruisesa koji je opremljen ovom tehnologijom. Više brodova će biti naknadno opremljeno kako ovakva postrojenja budu postajala dostupna u lukama njihovih itinerera.

Svi brodovi flote Explora Journeys će također moći koristiti kopneno priključenje. EXPLORA I, prvi brod ovog potpuno novog luksuznog brenda, floti će se pridružiti 17.7. ove godine.

Linden Coppell, potpredsjednica za održivost i ESG, MSC Cruises, je rekla: „Energija s obale je važan faktor na našem putovanju prema operacijama s neto nultom emisijom stakleničkih plinova (GHG). Sve naše novogradnje od 2017. opremljene su mogućnošću priključenja na lokalnu elektroenergetsku mrežu, a ovu tehnologiju naknadno ugrađujemo i na druge brodove flote.“

„Plan kopnenog priključenja brodova aktivno pokazuje našu ambiciju i potpunu predanost smanjenju emisija s naših brodova, uključujući i vrijeme provedeno u lukama.“

„Imali smo značajnu investiciju u hibridne sustave za pročišćavanje ispušnih plinova kako bismo značajno smanjili lokalne emisije, a sada nam je potrebno više luka diljem Europe i šire da uvedu postrojenja za kopneno priključenje što je brže moguće. Značajnim smanjenjem emisije u lukama ispunjavamo svoju odgovornost prema lukama i obalnim zajednicama koje naši brodovi posjećuju.“

„Zajedno s korištenjem LNG goriva, poboljšanjem energetske učinkovitosti, korištenjem inovativnih sustava za obradu otpadnih voda i recikliranjem otpada činimo pozitivne korake s naše strane u ublažavanju klimatskih promjena i zaštiti bioraznolikosti mora.“

Najnovija perjanica flote MSC Cruisesa, MSC Euribia, ima energetski najučinkovitiji dizajn broda za kružna putovanja ikad te je ranije ovog mjeseca, za vrijeme plovidbe od Francuske do Danske, prvi put u industriji demonstrirala potencijal krstarenja za postizanje neto nulte emisije GHG uz korištenje obnovljivog bio-LNGa.