Od sutra na Ondemand.kinomeetingpoint.ba počinje online program CineArchive, zajednički program online platforme kina Meeting Point i Filmskog Centra Sarajevo. Na ovoj online platformi svaki mjesec bit će predstavljen po jedan digitalizirani kratkometražni film iz arhiva Filmskog Centra Sarajevo, kako bi publiku upoznali sa istorijom bosanskohercegovačkog filma.

Prvi film u programu je “Sarajevo 1920”, koji će od 1. marta 2023. godine biti dostupan na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na ovom linku. Riječ je o filmu iz arhive Filmskog Centra Sarajevo, a filmovi će mjesec dana biti besplatno dostupni gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Filmovi koji će biti dostupni na online platformi kina Meeting Point u sklopu programa CineArchive su digitalizirani i po prvi put na ovaj način dostupni javnosti, a svakog mjeseca će na platformi biti predstavljan po jedan film iz istorije bh. kinematografije.

O filmu “Sarajevo 1920” nema dostupnih podataka – naslov filma je pisao na kutiji, o njemu ne postoje izvorni podaci niti druge informacije. Tekst o filmu koji će se mjesec dana moći pogledati besplatno online, napisao je dramaturg Dario Bevanda:

„Harmonijom rada prirode i čoveka nikla je pod obroncima Trebevića jedinstvena pesma – belo Sarajevo!”

Ovim titlom počinje dvadesetpetominutni film star stotinjak godina koji je ekipa Filmskog Centra Sarajevo našla u kutiji na kojoj je pisalo samo „Sarajevo 1920“. Djelo nepoznatih autora, izvorno snimljen u raskošnom 35-milimetarskom formatu, ovaj crno-bijeli nijemi uradak vrhunski je primjerak tada izrazito popularnog žanra putopisnog dokumentarnog filma. „Sarajevo 1920“ prikazuje prirodne ljepote, arhitekturu i način života glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

Film koji sada po prvi put možete pogledati u cijelosti digitaliziran je u sklopu projekta Filmskog Centra Sarajevo posvećenog digitalizaciji bh. filmske građe. Sedmominutni isječak iz filma, objavljen prije sedam godina na Youtubeu, prikupio je stotine hiljada pregleda i izazvao emotivne komentare ne samo Sarajlija i Sarajki, već i svih ostalih fasciniranih ovim dragocjenim pogledom u prošlost jednog grada. Razvile su se i polemike – da li je život bio bolji nekad ili sad, da li se grad promijenio ili je ostao isti – a u pojedinim komentarima argumentirano se dovela u pitanje i godina nastanka filma. Budući da se u određenim kadrovima može prepoznati kupola Templa, velikog jevrejskog hrama čija izgradnja je počela tek 1926, a pojedine žene koje šetaju gradom su obučene po modnim trendovima s kraja 20-ih, neki smatraju da je film sniman nešto kasnije, najvjerovatnije početkom 1930-ih.

Bilo da je nastao u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ili Kraljevine Jugoslavije, vrijednost filma „Sarajevo 1920“ je neosporiva. S jedne strane radi se o važnom historijskom zapisu, s druge o bitnom filmskom dokumentu, umjetnički uspjelom ostvarenju u kojem su autori pokazali puno zanatske vještine, dobar osjećaj za dramaturgiju, tempo i kompoziciju kadra. Uglavnom statičnim totalima Sarajevo je „zabilježeno“ od istoka prema zapadu, od Kozje Ćuprije do Vrela Bosne. Nakon „uspostavljanja“ pojedine lokacije, radilo se o Kazandžiluku na Baščaršiji, korzu na Sedreniku ili kupalištu na Bentbaši, autori se posvećuju detaljima koji čine neke od najljepših kadrova filma: žene koje vezu marame u doksatima kuća, mlade kazandžije koje čekićima kuckaju u limene posude, pekarski šegrt koji na glavi balansira dugačku dasku s brdom somuna, molitva u dvorištu Begove džamije, impresivna „vožnja“ kamere ulicom Sarači, figure u etnografskom odjeljenju Zemaljskog muzeja, pas koji prolazi pored sumpornog vrela na Banja Ilidži, a kamera se okreće za njim…

„Danas, u vrijeme divlje urbanizacije i neplanske gradnje, ‘Sarajevo 1920’ je vrijedan podsjetnik o važnosti očuvanja naše kulturno-istorijske baštine i prirodnih ljepota, ali i filmske građe”, zapisao je o filmu dramaturg Dario Bevanda.

Film od sutra, tokom idućih mjesec dana, publika ima priliku gledati besplatno na ovom linku.

U aprilu će novi film iz istorije bh. kinematografije u programu CineArchive biti dostupan na online platformi kina Meeting Point.