Ubrzani tempo življenja danas utječe na sve aspekte naših života, no, srećom, on je uslovio i olakšice u vidu tehnoloških dostignuća koja, ne samo što korisnicima omogućavaju da neke možda stalno ponavljajuće, svakodnevne radnje obave na jednostavniji i praktičniji način, već i da uštede dragocjeno vrijeme.

Jedna od tih olakšica upravo je online kupovina, odnosno online plaćanja zahvaljujući kojima istovremeno možemo obići nekoliko prodavnica, poplaćati račune i poručiti obrok za dostavu, i to daleko brže nego da smo fizički posjetili sve te objekte i gubili i vrijeme i živce u gradskim gužvama.

Prateći nove potrebe i navike evidentno je koliko online kupovina i online plaćanje pružaju komoditet korisnicima, a što je najbitnije bez kompromisa sa najvišim sigurnosnim i bezbjednostim standardima. Kompanija Mastercard uvijek kroz kampanje na tržištu daje svojevstan poticaj e-trgovini i domaćim web prodavnicama i to uvijek uz benefite za korisnike.

Partnerstvima sa javnim sektorom Mastercard nastoji iskoristiti raspoložive tehnologije za javne usluge kako bi se olakšao život građana, te poboljšalo svakodnevno funkcionisanje kompanija i institucija. Tako građani mogu kroz ePošte Srpske mobilnu aplikaciju za online plaćanje platiti režijske račune, te pratiti svoje mjesečne troškove. Ova aplikacija omugućava da se prilikom registracije odabere Mastercard kartica kao način plaćanja i da se sačuvaju podaci u sigurnom i certifikovanom okruženju, tako da su oni tokenizovani i spremni za upotrebu kad god korisniku zatrebaju, bez potrebe za ponovnim ukucavanjem podataka sa kartice prilikom svakog narednog plaćanja.

Partnerstvo sa Autocestama FBiH daje mogućnost korisnicima Mastercard kartica da dopune ACC korisnički račun na online način putem ACC mobilne aplikacije ili korisničkog web portala i pri tome ostvare popuste. Također, širom BiH Mastercard korisnici mogu kupiti ulaznice za neku od projekcija u CineStar kinima tako što će platiti online, a zauzvrat će ostvariti dodatne pogodnosti.

Dobro je znati da su sve online transakcije izvršene Mastercard karticama zaštićene istom Mastercard sigurnosnom tehnologijom kao i kartična plaćanja u bilo kojoj fizičkoj prodavnici. Kupci koji plaćaju online Mastercard karticama mogu da koriste sva potrošačka prava jer ih elektronski trag o kupovini štiti ukoliko žele da ostvare zamjenu, reklamaciju ili refundaciju sredstava.

Još jednom, kompanija podsjeća na osnovne mjere zaštite koje sami korisnici Mastercard kartica mogu svakodnevno da primjene prilikom online kupovine i plaćanja. Potražite na svakoj stranici dva znaka sigurne enkripcije (šifriranja) podataka – simboli https i katanac. Ti znakovi bi trebalo da se nalaze u polju website adrese trgovca. Na dnu strane internet prodavnica uvijek potražite i istaknute simbole Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check, jer je to garancija da su vaši platni podaci enkriptovani i da se ne dijele ni sa kim, čak ni sa trgovcem – razmjena tih podataka odvija se po visokim standardima enkripcije i zaštite i isključivo između vas i banke koja vam je izdala platnu karticu. Svoj PIN i CVC2 (trocifreni broj na poleđini kartice) nikada ne dijelite s drugima.

Obratite pažnju da kod online plaćanja nikada ne koristite javne kompjutere ili javne mreže. Ukoliko vaša banka nudi tu uslugu, obavezno se prijavite za opciju dvofaktorske autentifikacije, odnosno unošenje dodatnog OTP koda koji banka šalje u SMS poruci nakon što ukucate platne detalje na strani za sigurno plaćanje kao dodatni stepen bezbjednosti.

Prilikom kreiranja naloga kod trgovaca, koristite jake šifre, odnosno izbjegavajte da vaše šifre budu kombinacija vašeg ili imena djece, datuma rođenja i sličnih, očiglednih asocijacija. Uvijek kada planirate kupovine većih vrijednosti, provjerite sa svojom bankom da li postoji neki limit po transakciji kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Kupovina i plaćanje računa više nikada ne mora oduzimati dragoceno vrijeme, a izbora je više nego ikad, jer se sada sve što vam treba doslovno nalazi na dohvat ruke, odnosno na svega nekoliko klikova od vas. Završite sve svoje obaveze lako i na miru uz blagodati modernih digitalnih tehnologija.