Prve probne vožnje s predserijskim Taycanom između Los Angelesa i San Diega pokazale su da nova generacija električnog sportskog automobila ima ukupan domet do 587 kilometara. Taycan je time impresivno pokazao svoj znatno poboljšani potencijal za velike udaljenosti. Praktično testiranje je održano prošle sedmice na međudržavnom autoputu 405 i 5.

Porsche lansira opsežno poboljšani Taycan. Nove varijante modela nude veći domet, kao i kraće i snažnije procese punjenja. U početnom testiranju dometa od Los Angelesa do San Diega i nazad, predserijski modeli su pokazali svoju dodatno poboljšanu efikasnost.


Potpuno električni sportski automobili prešli su do 587 kilometara sa jednim punjenjem baterije na javnim putevima. „Za izrazito efikasnu sportsku limuzinu Taycan s velikom baterijom, ovo praktično, završno testiranje rezultiralo je ukupnim dometom do 587 kilometara“, kaže potpredsjednik za liniju modela Kevin Giek. „Odličan rezultat. Test dometa u južnoj Kaliforniji impresivno je pokazao koliko je efikasan poboljšani Taycan. Nastavljamo da se fokusiramo na našu strategiju ‘brzog putovanja’ za električnu mobilnost: kratkotrajno punjenje zajedno s velikim dometom u stvarnom svijetu zahvaljujući efikasnim pogonima.”


Testiranje dometa je sprovedeno u svakodnevnim uvjetima. Dvanaest predstavnika međunarodnih medija su vozila četiri vozila tri dana na međudržavnom autoputu 405 i 5 između metropola južne Kalifornije, Los Angelesa i San Diega. Timovi su vozili maksimalnom brzinom od 75 mph, dozvoljenom na međudržavnim autoputevima. To odgovara brzini od oko 120 km/h. Sva četiri testna automobila bila su opremljena većom baterijom Performance Battery Plus.


Automobili su se punili na Electrify America punjaču u Torranceu/Los Angelesu. Tu je Taycan pokazao snagu punjenja od preko 300 kW tokom većine punjenja i uspio je da napuni od 10 do 80 posto baterije nekoliko puta za manje od 20 minuta. Performanse punjenja, vrijeme punjenja i vrijeme potrebno za početak punjenja također su značajno poboljšani u ovom testu.

Porsche je napravio skoro 150.000 primjeraka Taycana od početka proizvodnje. Glavna pojedinačna tržišta za ovaj model su trenutno SAD, Velika Britanija, Njemačka i Kina. Opsežno revidirani Taycan će biti predstavljen za nekoliko dana.