Priča o olimpijskim igrama u Sarajevu započela je 18. maja 1978. godine u Atini, kada je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), u konkurenciji gradova Sapporo (JPN) i Göteborg (SWE), Sarajevu povjerio organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara. Sanda Dubravčić, jedna od najboljih jugoslovenskih klizačica, 8. februara 1984. godine na stadionu Koševo, pred 50 000 gledatelja, zapalila je olimpijski plamen kada su i Zimske olimpijske igre u Sarajevu svečano otvorene. Samo otvaranje pratilo je najmanje dvije milijarde ljudi putem televizijskog prijenosa. Glavni grad BiH, kao i olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević, tada su bile mjesto susreta i takmičenja sportista iz cijelog svijeta. Na Olimpijadi je tokom 12 dana nastupilo 1.437 takmičara iz 49 zemalja, što je najviše u dotadašnjoj historiji Igara. Najveće zadovoljstvo domaćinima donio je slovenski alpski skijaš Jure Franko, osvojivši srebrenu medalju u veleslalomu, što je bila i prva medalja koju je Jugoslavija osvojila na nekim zimskim olimpijskim igrama.

Do ovog grandioznog djela, glavni grad BiH prošao je dug razvojni put, a mnogi su mišljenja da je period priprema, organizacije i realizacije Olimpijade u Sarajevu bilo zlatno doba koje je ostavilo snažan pečat na društvo u cijelosti. Prema riječima Žaka Roga, nekadašnjeg predsjednika MOK-a, četrnaeste Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. bile su Igre nadahnuća i, iznad svega, imale su svoje ljudsko lice, ono najviše što ljudski rod može dosegnuti kada djeluje u harmoniji na zajedničkom mirnodopskom rezultatu.

Ovih dana su navršene četiri decenije od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Godine prolaze, ali uspomene na ovu veličanstvenu sportsku manifestaciju za koju je živjela cijela Jugoslavije ne blijede i podsjećaju na jedno nezaboravno sretno vrijeme. Najljepša zimska bajka koja se desila u Sarajevu 1984. godine jedan je od simbola zajedništva, slobode, ljubavi i prihvaćanja.

Fenomen nostalgije za ZOI 84 je specifičan jer nije rezervisan samo za one koji su proživjeli taj događaj. Kako na prostoru Balkana i dalje odjekuje duh uspjeha iz vremena Jugoslavije, tako su i mlađe generacije, rođene nakon Olimpijade, razvile nostalgiju za nečim što nisu ni doživjele, slušajući priče starijih koji se sa sjetom prisjećaju tog vremena.

Povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara, sarajevski brend Revolt Clothing, nastavlja sa serijalom projekata posvećenih kulturno-umjetničkim i historijskim znamenitostima grada Sarajeva. Kroz  ideju zajedničkog umjetničkog stvaranja, ovaj streetwear brend inicirao je projekat pod nazivom „Greetings from the Olympic City 1984-2024“ kao omaž tom veličanstvenom događaju koji je ujedinio svijet.

Cilj projekta je okupiti afirmisane umjetnike iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, koji su na sebi svojstven način kreirali jedinstvena dizajnerska rješenja na temu Olimpijade, a koja su prenesena na odjevne komade brenda REVOLT Clothing.

Kroz pomenuti projekat, brend će upoznati publiku s umjetnicima koji su radili na dizajnu te će na veoma kreativan način predstaviti njihove radove. Kroz kratke intervjue s umjetnicima biće prikazano njihovo viđenje i impresije u vezi s Olimpijskim igrama održanim u Sarajevu.

Iako se oficijelno obilježavanje 40. godišnjice Zimskim olimpijskih igara dešava u mjesecu februaru, aktivnosti brenda Revolt Clothing u vezi s promocijom i podsjećanjem na jedan od najljepših događaja koji se desio u gradu Sarajevu, trajat će nešto duže. Simbolično, 8. februara kada su svečano otvorene Olimpijske igre u Sarajevu, započela je promocija umjetnika i njihovih radova kroz limitirane kolekcije odjevnih modela brenda Revolt Clothing.

Prvi od umjetnika koji je predstavljen je Esmir Prlja, jedan od najprepoznatljivijih bh. strip autora čiji su rad i djelo prepoznati i priznati kako na domaćem, tako i na međunarodno nivou.

Njegov karakter u kostimu Vučka koji s osmijehom na licu šalje pozdrave iz Sarajeva, savršen je prikaz vedrog olimpijskog duha koji je bio prisutan tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine te kao takav zaslužuje svoju ilustraciju.

Kolekcije, umjetnici i dizajn će biti promovisani tokom naredna tri mjeseca, a za kraj projekta planirana je izložba radova svih umjetnika koja će se održati u Olimpijskom muzeju grada Sarajeva. Olimpijski muzej kao oficijelni partner prepoznao je i podržao projekat „Greetings from the Olympic City 1984-2024“, kojim je lokalni sarajevski brend Revolt Clothing dao svoj doprinos u obilježavanju 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu.

Limitirane kolekcije nosivih modela, praćenih vrhunskim kvalitetom izrade i dizajna, biće dostupne u radnji Royal with Cheese koja se nalazi u ulici Branilaca Sarajeva 47 u Sarajevu, kao i na web stranici www.revolt.ba.