Kompanija Mastercard je uključila nove globalne partnere u svoj inovativni Mastercard Installments program i nastavlja da se širi dalje kako bi podržala male biznise. U skladu sa sve većim interesovanjem korisnika za „kupi sada, plati kasnije“ (tzv. buy now pay later ili BNPL) iskustvom kupovine, programu se priključilo nekoliko novih partnera koji takvo iskustvo omogućavaju, a među kojima su HSBC, J.P.Morgan  i NatWest u Velikoj Britaniji; Cross River Bank, Evolve Bank & Trust, Jifiti, Live Oak Bank, MOCA Financial i WebBank u SAD-u; i Saudi National Bank (SNB) u Saudijskoj Arabiji.

Program se oslanja na snagu i domete Mastercard mreže, koja povezuje više od 90 miliona trgovaca širom svijeta, kako bi se omogućila sigurna BNPL plaćanja, kako u prodavnici, tako i online. Osim toga što pruža dodatnu mogućnost prilikom izbora načina plaćanja, ovaj Mastercard program se zasniva na odgovornim praksama kreditiranja i potrošačima pruža unaprijeđeni set usluga iz domena zaštite potrošača.

Odgovoran i pametan način da ponudite kreditiranje na rate

Prema novom globalnom istraživanju potrošačkih navika, Mastercard ‘s World Payments Advisory™, skoro četvrtina ispitanika sa više od 50 tržišta koristila je BNPL uslugu u posljednjih šest mjeseci. Korisnici BNPL usluge rekli su da je najčešći razlog da ne uplate narednu ratu prosto zaboravljanje da rata dospijeva na naplatu, dok su potencijalni skriveni troškovi navedeni kao ključna prepreka za veće korištenje usluge među građanima. Mastercard Installments program rješava ove probleme nizom jedinstvenih, inovativnih usluga koje povećavaju transparentnost i pomažu u zaštiti potrošača i preduzeća. Ove usluge uključuju:

  • Najsvježije tržišne uvide i analitiku: Trgovci i zajmodavci mogu da pristupe sveobuhvatnom setu podataka kako bi bolje razumjeli kako proizvodi funkcionišu.
  • Ublažavanje rizika otplate uz pomoć otvorenog bankarstva i AI: zajmodavci u SAD-u mogu da identifikuju obrasce ponašanja korisnika na osnovu analize isključivo podataka koje korisnici odobre i tehnologija otvorenog bankarstva, kako bi smanjili rizik od neuspjelih plaćanja, dok vještačka inteligencija može brže i preciznije da prilagodi korištene modele kako bi bili još uspješniji.
  • Posvećena i integrisana zaštita potrošača: Kako bi uopšte učestvovali u Mastercard Installments programu, zajmodavci su saglasni da poštuju važeće zakone i smjernice kompanije Mastercard o praksama odgovornog kreditiranja i dobre prakse za odgovorno korištenja podataka, između ostalih.

Na ovom linku možete saznati više o Mastercard Installments programu i setu pogodnosti za korisnike, trgovce i banke. Dalje globalno širenje programa sa tržišta SAD, Velike Britanije i Saudijske Arabije se očekuje u budućnosti.