Porsche je temeljno unaprijedio kultni sportski automobil 911. Novi 911 Carrera GTS je prvi 911 opremljen super laganim hibridom performansi. Novorazvijeni inovativni sistem pogona, sa 3,6 litara zapremine, pruža značajno poboljšane performanse vožnje. 911 Carrera GTS Coupé od nule do 100 km/h ubrzava za 3,0 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 312 km/h. 911 Carrera će također biti dostupan odmah po lansiranju novog modela. Pokreće ga lagano modifikovani 3,0-litarski twin-turbo bokser motor, koji je snažniji od njegovog prethodnika. Novi 911 također ima modernizovan dizajn, bolju aerodinamiku, osvježenu unutrašnjost, unaprijeđenu standardnu opremu i proširenu povezivost.

Ponovnim lansiranjem svog kultnog modela, Porsche je modernizovao četiri od svojih šest linija modela u samo nekoliko mjeseci: Panamera, Taycan, Macan i 911. „Naš portfolio proizvoda je aktuelniji nego ikad i veoma atraktivan“, kaže izvršni direktor Oliver Blume. „Našim kupcima nudi još više opcija prilagođavanja i ekskluzivnih iskustava.“

Inspirisan motosportom: inovativni hibrid visokih performansi

Za nove modele 911 Carrera GTS, Porscheovi inženjeri su iskoristili znanje iz utrka kao osnov za dizajniranje hibridnog sistema. „Razvili smo i testirali širok spektar ideja i pristupa kako bismo iznašli hibridni sistem koji bi savršeno odgovarao modelu 911. Rezultat je jedinstveni pogon koji se uklapa u cjelokupni koncept 911 i značajno poboljšava njegove performanse,“ kaže Frank Moser, potpredsjednik linija modela 911 i 718.

Lagani i moćni T-Hybrid sistem ima novorazvijen električni turbopunjač na ispušne gasove. Integrisani elektromotor, smješten između kompresora i točka turbine, momentalno turbopunjač dovodi do potrebne brzine. Time se momentalno povećava pritisak prednabijanja. Elektromotor u turbopunjaču na ispušne gasove također funkcioniše kao generator. Proizvodi do 11 kW (15 KS) električne energije. Ta se energija dobija iz protoka ispušnih gasova. Električni turbopunjač bez rasteretnog ventila omogućava korištenje samo jednog turbopunjača umjesto ranija dva, što osigurava veću dinamičnost i bolji odziv kada je riječ o isporuci energije.

Pogonski sklop također uključuje sinhroni motor s permanentnim magnetom integrisan u novi, snažniji mjenjač s osam brzina i dvostrukim kvačilom (PDK). Čak i pri brzini praznog hoda, podržava bokser motor s dodatnim pogonskim momentom do 150 Nm i pružaju povećanje snage do 40 kW. Porsche oba elektromotora spaja s laganom i kompaktnom visokonaponskom baterijom. Po veličini i težini odgovara konvencionalnoj starter bateriji od 12 volta, ali pohranjuje do 1,9 kWh energije (bruto) i radi na naponu od 400 V. Radi optimizacije ukupne težine, Porsche je ugradio laganu litijum-jonsku bateriju za 12 V električni sistem u vozilu.

Srce T-Hybrid pogona je novorazvijeni 3,6-litarski bokser motor. Visokonaponski sistem omogućava pokretanje kompresora klima uređaja električnom energijom, i time izostavi pogonski remen, zahvaljujući čemu je motor mnogo kompaktniji. Ovim je oslobođen prostor iznad jedinice za napajanjem, za smještanje pulsnog invertera i DC-DC pretvarača. Povećani provrt od 97 mm i povećan hod od 81 mm povećavaju zapreminu za 0,6 litara u odnosu na svog prethodnika. Motor ima VarioCam kontrolu bregastog vratila i kontrolu ventila sa klackalicama. Održava idealan omjer mješavine goriva i zraka u svakoj tački (lambda = 1).

Čak i bez električne pomoći, bokser motor isporučuje 357 kW (485 KS) i 570 Nm obrtnog momenta. Ukupna snaga sistema je 398 kW (541 KS) i 610 Nm. Povećanje snage u odnosu na njegovog prethodnika je 45 kW (61 KS). Nova 911 Carrera GTS također nadmašuje svog prethodnika u sprintu do 100 km/h, posebno u startu iz mjesta. Efikasni hibrid visokih performansi postiže veoma dinamične karakteristike vožnje istovremeno smanjujući emisije CO2 znatno manjom dodatnom težinom u poređenju sa plug-in hibridnim vozilima. Povećanje težine u odnosu na prethodnika je samo 50 kilograma.

911 Carrera i dalje ima 3,0-litarski bokser motor sa twin-turbo punjenjem. I ovaj motor je sveobuhvatno modernizovan. Između ostalog, preuzeo je interkuler iz Turbo modela, koji se sada nalazi direktno ispod rešetke zadnje haube, iznad motora. Turbopunjači u novog modela 911 Carrera bili su rezervisani za GTS modele u prethodnom modelu. Sa ovim modifikacijama, Porsche istovremeno postiže smanjenje emisija i povećanje snage na 290 kW (394 KS), zajedno sa maksimalnim obrtnim momentom od 450 Nm. Novi 911 Carrera Coupé od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,1 sekundu (3,9 sekundi sa Sport Chrono paketom) i može se pohvaliti maksimalnom brzinom od 294 km/h. U poređenju sa prethodnikom, ovo predstavlja poboljšanje od 0,1 sekunde i 1 km/h.

Optimiziran ovjes i aktivna aerodinamika

Ovjes 911 Carrera GTS je također sveobuhvatno revidiran. Po prvi put, upravljanje zadnjom osovinom sada dolazi kao standard. Time se povećava stabilnost pri velikim brzinama i smanjuje krug okretanja. Porsche je integrisao Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) sistem stabilizacije protiv prevrtanja u visokonaponski sistem hibrida visokih performansi. Ovim je omogućena upotreba elektro-hidrauličkog upravljačkog sistema, što sistem čini još fleksibilnijim i preciznijim. Sportski ovjes sa varijabilnim sistemom amortizera (PASM) i visinom vozila sniženom za 10 mm pružaju karakteristično GTS upravljanje.

Za novi model 911 dostupno je ukupno sedam 19/20-inčnih ili 20/21-inčnih modela točkova. Prvi put za model 911 Carrera dostupni su točkovi Exclusive Design sa karbonskim lopaticama koje smanjuju koeficijent otpora i stoga povećavaju efikasnost. Modeli 911 Carrera GTS dolaze sa 21-inčnim točkovima širine 11,5 inča i zadnjim gumama 315/30 ZR 21 kao standardima. Sprijeda su gume 245/35 ZR 20 na 20-inčnim točkovima širine 8,5 inča. U skladu sa značajno poboljšanim performansama, šira površina dodira zadnjih guma poboljšava dinamiku vožnje i prianjanje novog modela 911 Carrera GTS.

Sportski, jednostavan eksterijer

Porsche je pojednostavio dizajn eksterijera modela 911 precizno usmjerenim osavremenjivanjem. Većina tih mjera poboljšava aerodinamiku i performanse sportskog automobila. Promjene uključuju nove branike specifične za ovaj model. Porsche je po prvi put integrisao sve svjetlosne funkcije u sada standardna matrix LED svjetla modela 911, sa njihovim karakterističnim rasporedom u četiri segmenta. Ovim je omogućeno izostavljanje prednjih svjetala i oslobođen prostor za veće otvore za hlađenje na prednjem dijelu automobila.

Na modelima 911 Carrera GTS, prednji kraj ima pet vertikalno raspoređenih aktivnih poklopaca za hlađenje vidljivih izvana i još jedan skriveni poklopac za zatvaranje zaobilaznih linija hlađenja sa svake strane. Po prvi put za model 911, dopunjeni su prilagodljivim prednjim difuzorima u donjem dijelu, koji se kontrolišu zajedno sa poklopcima za zračno hlađenje. Ovi elementi usmjeravaju protok zraka prema potrebi: kada su zahtjevi za snagom minimalni, zatvoreni poklopci optimiziraju aerodinamiku. Kada je zahtjev za snagom velik – na primjer u situacijama na stazi – poklopci usmjeravaju velike količine zraka prema hladnjacima automobila. Senzori za sisteme pomoći sada se nalaze iza površine visokog sjaja ispod registarske tablice.

Opcionalno, Porsche nudi nova prednja svjetla sa HD matrix LED funkcijom sa više od 32.000 svjetlosnih tačaka. Duga svjetla visokih performansi osvjetljavaju cestu na udaljenost veću od 600 metara. Također nudi inovativne dodatne funkcije kao što su dinamičko svjetlo u krivinama zavisno od načina vožnje, osvjetljavanje trake, svjetlo u slučaju radova na putu i suženih prolaza, i dugo svjetlo koje ne zasljepljuje, precizno do pojedinačnog piksela.

Zahvaljujući redizajniranoj svjetlosnoj traci s integrisanim lukom i logotipom „PORSCHE“ zadnji kraj 911 djeluje dublje i šire. Redizajnirana rešetka zadnje haube sa po pet rebara na obje strane povezana je sa zadnjim prozorom kako bi formirala vizuelnu jedinicu koja se stapa sa spojlerom koji može uvući i koji se nalazi ispod. Registarska tablica je postavljena više, sa zadnjim branikom jasne strukture. Ispušni sistemi specifični za ovaj model su elegantno integrisani sa upečatljivim rebrima difuzora. Sportski ispušni sistem je opcionalno dostupan za modele 911 Carrera. Modeli 911 Carrera GTS standardno dolaze sa sportskim ispušnim sistemom specifičnim za GTS.

Opcionalni aero set dodatno poboljšava performanse modela 911 Coupé. Uključuje markantan SportDesign prednji branik sa jedinstvenim prednjim spojlerom, usklađene bočne pragove i lakše, fiksirano zadnje krilo. Ove komponente smanjuju silu uzgona i poboljšavaju prianjanje sportskog automobila.

Potpuno digitalni kokpit i proširena povezivost

U kupe varijantama, Porsche je unutrašnjost novog modela 911 dizajnirao sa dva sjedišta kao standardnom. Konfiguracija 2+2 sjedišta dostupna je kao opcija bez doplate. U kokpitu, Porsche kombinuje poznati DNK dizajna 911 sa modernom tehnologijom: koncept kontrole Porsche Driver Experience fokusira se na vozačevu osovinu i intuitivan, brži rad. Osnovni kontrolni elementi su raspoređeni direktno na volanu ili u njegovoj blizini. To uključuje standardni prekidač režima vožnje, revidiranu ručicu za pomoć vozaču i, po prvi put na modelu 911, dugme za pokretanje – naravno lijevo od volana. U pretincu za odlaganje na centralnoj konzoli novog modela 911 nalazi se hlađeni pretinac za pametne telefone, s funkcijom induktivnog punjenja.

Po prvi put, 911 ima potpuno digitalnu instrument tablu. Zakrivljeni 12,6-inčni displej elegantno se uklapa u novi koncept upravljanja i prikaza i može se iscrpno prilagoditi. Nudi do sedam prikaza, uključujući ekskluzivni klasični displej inspirisan tradicionalnim Porsche dizajnom sa pet brojčanika sa centralnim tahometrom.

Porsche Communication Management (PCM) sistemom se i dalje upravlja preko centralnog displeja visoke rezolucije sa 10,9-inčnim ekranom. Međutim, prilagodljivost režima vožnje i upotreba sistema pomoći vozaču su značajno poboljšane. Unaprijeđeni 911 također ima nove mogućnosti povezivosti. QR kod značajno pojednostavljuje proces prijavljivanja na PCM sa Porsche ID-om. Apple CarPlay® je dublje integrisan u automobil. Po želji, može prikazivati informacije na instrument tabli i omogućava upotrebu funkcija vozila direktno putem Apple® ekosistema, na primjer putem Siri® glasovnog asistenta. Po prvi put, video strimanje je opcionalno dostupno dok je automobil parkiran. Aplikacije kao što su Spotify® i Apple Music® mogu se koristiti kao aplikacije ugrađene u PCM bez povezanog pametnog telefona.

Narudžba moguća odmah od 265.150,00 KM

Nova 911 Carrera se sada može naručiti kao Coupé i Cabriolet sa pogonom na zadnje točkove. Za model 911 Carrera GTS, također su dostupni pogon na sve točkove i varijanta karoserije Targa (u ponudi isključivo s pogonom na sve točkove). Obje varijante modela u standardnoj opremi sadrže Porsche Doppelkupplung (PDK). Porsche nudi novi model 911 Carrera kao kupe po početnoj cijeni od 265.150,00 KM uključujući PDV i opremu specifičnu za određenu zemlju. Isporuke će početi krajem 2024.