U kina širom Bosne i Hercegovine od 9. marta stiže novi domaći film “Najsretniji čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevske. Scenarij su napisale scenaristica Elma Tataragić i redateljica Teona Strugar Mitevska, nastavljajući dugogodišnju saradnju (“Kada dan nije imao ime”, prikazan u programu Panorama festivala u Berlinu 2017. i “Bog postoji, zove se Petrunija”, Takmičarski program, Berlinale 2019. godine).

Ova britka drama je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu, u selekciji Savremena svjetska kinematografija.

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom.

Uz sjajnu regionalnu glumačku ekipu koju predvode Jelena Kordić Kuret (Asja) i Adnan Omerović (Zoran), domaća publika će vidjeti veliki broj bh. glumaca, među kojima su Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

Britanski Screen International je nakon premijere, između ostalog, o filmu napisao: “Glavni glumci su očaravajući. Omerović, koji liči na izmučenu dušu na slici Egona Šilea, vibrira kao čovjek koji se proždire iznutra dok Zoran prolazi kroz iskustvo koje je istovremeno i suđenje, i ispovijest, i terapija. A Kuret, koja upečatljivo podsjeća na zvijezde realizma iz 1960-ih, nas drži u dramatičnoj neizvjesnosti o tome šta tačno Asja osjeća i misli. Glumački ansambl nam donosi niz sjajnih krokija portretirajući različite generacije današnjeg Sarajeva”.

Prema riječima redateljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao u koprodukciji između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

“Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara.

Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.