Posljednja utrka spusta prije završnice Svjetskog kupa za žene otkazana je danas, nakon što je loše vrijeme onemogućilo održavanje zvaničnog treninga, što je preduvjet za održavanje takmičenja u ovoj disciplini.

Ovim otkazivanjem, najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija, koja je u prethodnim utrkama skupila 69 bodova u spustu te se pozicionirala na 23. mjesto u ukupnom poretku discipline, ovjerila je svoju kartu za završnicu Audi FIS Ski World Cupa koja će biti održana u austrijskom Saalbachu od 22. do 24. marta.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) donijela je danas odluku da se u Kvitfejllu u subotu i nedjelju, održi dupli Super-G, što je dodatna šansa za našu najbolju takmičarku, koja u ovoj disciplini trenutno kotira na 29. poziciji, sa 33 osvojena kup boda.

Prije svega, želim čestitati Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim građanima. Nadam se da uživate u ovom danu i da slavite. Naravno da mi nije drago što je utrka otkazana, ali u neku ruku i jeste zato što je FIS odlučio da će sutrašnju utrku spusta, zamijeniti utrkom Super-G koja je otkazana proteklog vikenda u Italiji, a to znači da ću imati puno veće šanse da se kvalifikujem u finale Svjetskog kupa i u disciplini Super-G. Nadam se da ćemo se i mi malo bolje posložiti i da ću uspjeti ostvariti i taj cilj. I ako ne, jako sam zadovoljna ovom sezonom. Dat ću sve od sebe da budem spremna u Saalbachu. Još jednom, uživajte u današnjem danu i budite ponosni na sve Bosance i Hercegovce”, poručila je Visočanka i članica Ski kluba ZE-2010 u javljanju iz Norveške.

U dosadašnjim utrkama Muzaferija je prikupila ukupno 102 boda u Svjetskom kupu, a obje Super-G utrke u subotu i nedjelju, 2. i 3. marta, počinju u 11 sati.