Foto: MTB reprezentacija BiH

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Njemčević ostvarila je izuzetan uspjeh na prestižnoj šestodnevnoj UCI utrci Andalucia Bike Race, gdje je zajedno sa svojom timskom partnericom Terese Andersson osvojila četvrto mjesto u ukupnom plasmanu. Ova utrka, koja se smatra jednom od najprestižnijih etapnih timskih natjecanja u maraton biciklizmu, pripada kategoriji UCI SHC i predstavlja značajan izazov za bicikliste, budući da je samo jednu stepenicu ispod Svjetskog kupa u ovoj disciplini.

Njemčević i Andersson su briljirale od samog početka utrke, osvojivši treće mjesto na prvoj etapi, da bi potom popravile svoj plasman i zauzele drugo mjesto u drugoj etapi. Unatoč izazovima s tehničkim problemima tokom treće etape, gdje su izgubile više od 30 minuta, hrabro su se borile do kraja, zadržavši četvrto mjesto u generalnom poretku nakon posljednje šeste etape.

Njemčević, koja trenutno zauzima drugo mjesto na Svjetskoj UCI ranking listi s impresivnih 1380 bodova, sada se nastavlja pripremati u Španiji za nadolazeću sezonu. Sljedeći izazov očekuje je na Svjetskom kupu krajem maja u Češkoj, gdje je u prethodnoj sezoni iznenadila svjetsku biciklističku javnost dominantnom pobjedom. Ova bh. biciklistkinja i dalje ostaje fokusirana na postizanje izvanrednih rezultata u svijetu biciklizma.