Naslovnica julskog izdanja bh. časopisa Urban magazin, koje vas od subote, 15. jula, očekuje na kioscima diljem Bosne i Hercegovine, posvećena je Jovanu Marjanoviću, direktoru Sarajevo Film Festivala, čije će 29. izdanje biti održano u periodu od 11. do 18. avgusta 2023. godine.

Jovan je rođen u Sarajevu 1980. godine. Preko 25 godina radi na Sarajevo Film Festivalu, jednom od najznačajnijih filmskih festivala u ovom dijelu Evrope. Direktorom SFF-a imenovan je 2022. godine. Producent je višestruko nagrađivanih filmova, bio je savjetnik i član žirija nekoliko svjetskih filmskih festivala i instituta (Doha Film Institut, Torino Film Lab, Sam Spiegel FilmLab Jerusalem, Visions du Réel u Švicarskoj). Magistrirao je menadžment sa specijalizacijom za filmsku industriju na Cass Business School City Univerziteta u Londonu, Velika Britanija (2008.). Predstavnik je Bosne i Hercegovine u Upravnom odboru fondacije Vijeća Evrope za podršku evropskoj kinematografskoj koprodukciji – Eurimages.

Godine 2019. Sam Spiegel International Film Lab dodijelio mu je The Almost 40 Award, nagradu koja se dodjeljuje za doprinos svjetskoj kinematografiji. Priznanje mu je uručeno u Jerusalemu, a internacionalni žiri iz SAD-a, Njemačke, Kanade i Izraela, jednoglasno je glasao za Marjanovića. The Almost 40 Award je priznanje koje se dodjeljuje inspirativnim i inovativnim osobama koje su postigle izuzetne rezultate u oblastima obrazovanja, finansiranja produkcije i promocije filma, osobama koje u svojim kasnim 30-im ili ranim 40-im godinama čine značajan iskorak u djelovanju i promjenama u svojoj zemlji ili regiji.

Sa strašću prema filmu i emocijama koje stalno ulaže, Jovan je faktor promjene bosanskog, balkanskog i evropskog filma“, navedeno je u obrazloženju pomenute nagrade.

Jovan Marjanović je šef katedre i vanredni profesor na Odsjeku za produkciju i menadžment na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Producirao je niz nagrađivanih kratkih, dokumentarnih i igranih filmova, među kojima i “1395 dana bez crvene” (2010), “Mostovi Sarajeva” (2014), “It Must Be Heaven” (2019), „Deset u pola“ (2021), “Trougao tuge” (2022) i “Club Zero” (2023).

Uživajte u bogatom sadržaju 153. izdanja Urban magazina!

Razgovarala: Elma Hodžić
Foto: Edvin Kalić

Urban Magazin (Broj 153; Izdanje za 15. juli 2023.)