Bh. alpinistkinja Naida Avdić popela se na vrh Ama Dablam! Ovim je postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja se popela na jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja.

Naida je u noći sa srijede na četvrtak predvodila svoj tim, kao jedina žena, sve do samog vrha koji su dosegnuli u ranim jutarnjim satima. Iako je njen tim na početku brojao osam članova, njih petero je uspjelo doći do vrha.

„Potrebna je izuzetna fizička kondicija, ali mentalna snaga je najbitnija da se dođe do vrha. Imali smo relativno dobre uslove, mada je bilo vrlo hladno s povremenim vjetrom. Ovo je zaista veliki uspjeh i ponosna sam i sretna što sam bez nekih većih problema uspjela da ispunim ovu svoju želju. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće da nisam bila fizički i psihički spremna i da nisam vjerovala u sebe. Put do vrha nije bio jednostavan, ali je vrijedilo svakog trenutka provedenog gore. Nadam se da sam ovim pokazala da je sve moguće ukoliko to stvarno želimo i da ću inspirisati druge djevojčice i djevojke da se odvaže i krenu u ostvarenje svojih snova“, poručila je Avdić.

Ovaj podvig uključivao je penjanje po stijenama, snijegu i ledu, kao i dugi pristup do baznog kampa. S vrha Ama Dablam Naida je imala prekrasan pogled na Everest, Lhotse i Makalu, a ovim usponom je pokazala svoju hrabrost, izdržljivost i ljubav prema planinama, kao i posvećenost promociji bh. alpinizma i ženskog sporta.

Naida se 3. novembra sa svojim timom vratila do Baznog kampa, a već danas, 4. novembra, nastavila je dalje. Dani vikenda rezervisani su za pješačenje do Lukle, a u ponedjeljak poslijepodne je planiran let nazad do Beograda, odakle će se uputiti prema Sarajevu.

Ama Dablam na nepalskom znači „Majčina ogrlica“, visok je 6.812 metara i smatra se jednom od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu. Ovaj vrh je poznat po svojim strmim piramidama leda s vertikalnim zidovima i oštrim, izloženim grebenima. Prvi uspon na Ama Dablam izveden je 13. marta 1961. godine, a od tada je postao omiljeni cilj alpinista širom svijeta.

Naida Avdić, aktivna sportska penjačica i alpinistkinja, već deset godina svojim uspjehom ne samo da je postavila novi standard za bh. alpinizam, već se kvalifikovala i za pokušaj uspona na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu. Njen uspon na Ama Dablam je dokaz da su snovi ostvarivi i da granice postoje samo da bi bile pomjerane.

Na ovaj uspon Naida je krenula uz veliku podršku svoje porodice i prijatelja, ali i sponzora koji su omogućili da krene put Himalaja. Riječ je o kompanijama Meggle, UniCredit Bank, Tvornica cementa Kakanj, Zentiva, Pharmamed i Leda voda.