Razgovarala: Elma Hodžić
Foto:
Muhamed Osmanagić

Na današnji dan 1992. godine je utemeljen Sarajevski ratni teatar (SARTR). Naslovnicu majskog izdanja časopisa URBAN MAGAZIN, koje će na kioscima biti dostupno od ponedjeljka, krasi Maja Salkić, glumica i direktorica SARTR-a. Godine aktivnog rada i djelovanja na kulturnoj sceni Sarajeva su iza Maje Salkić: predstave, filmovi, serije, saradnja s različitim umjetničkim profilima, nagrade. Odnedavno je na poziciji direktorice SARTR-a, teatarske kuće za koju je vezana od početka svoje karijere. O izazovima rada na polju umjetnosti, razgovarali smo s Majom koja vjeruje da je teatar prostor hrabrosti i slobode.

Voljela bih da SARTR ostane prostor u kojem je eksperiment u najboljem smislu moguć, teatar u kojem nema nemogućeg. SARTR kao teatar koji prati evropske tokove. Sarađuje s pozorištima i pojedincima iz regiona i svijeta. Spreman da na svaku temu odgovori do krajnjih granica. Ne sakriva se, uvija i pretvara“, kaže Maja Salkić za Urban magazin.

U Majinoj viziji, SARTR djeluje kao platforma za učenje i stasavanje kritičara, producenata, autora, glumica, glumaca, tehničara i svih koji rade u pozorištu. Čvrsto vjeruje da jačanjem pozorišta, zapravo jačamo društvo.

Sretan 32. rođendan SARTR-u: njegovim uposlenicima, saradnicima i vjernoj publici!