Danas je grad Sarajevo središte regionalne industrije odnosa s javnošću, zahvaljujući 19. međunarodnoj PRO PR konferenciji, koja se održava u hotel Holiday. Više od ukupno 180 sudionika, tokom 3 dana, imat će priliku čuti 11 predavanja i 6 panela, 43 međunarodna, regionalna i domaća stručnjaka koji će prenijeti svoja znanja i iskustva.

Prilikom svečanog otvaranja, predsjednik Organizacijskog odbora, Danijel Koletić, istaknuo je: ”Odnose s javnošću čine stručnjaci, pojedinci i timovi koji svakodnevno kreiraju ugled i upravljaju različitim komunikacijskim procesima kako bi direktori kompanija, institucije i događaji bili prepoznatljivi. Programski smo se fokusirali ove godine na domaće i regionalne stručnjake, na predavanja, primjere iz prakse koji mogu pružiti nova znanja i motivirati sve one koji razumiju važnost i ulogu komunikacija, ne samo u javnoj upravi, već i šire. Bez transparentne komunikacije i dostupnosti ne možemo govoriti o transparentnosti u Bosni i Hercegovini, koja se, nažalost, nedovoljno cijeni od strane rukovodećih kadrova i političara, mada iznimke postoje. Ova konferencija ima misiju povezivanja stručnjaka za odnose s javnošću i to činimo već 19 godina“.

Moto konferencije je povezivanje u pokretu, a konferenciju je svojim predavanjem otvorio jedan od vodećih komunikacijskih stručnjaka, Ethem Numić, marketing direktor ASA holding i dobitnik PRO PR Globe Awards, predavanjem „Zdrav način komunikacije“. On je posebno istaknuo važnost dvosmjerne komunikacije. Programski je danas predviđen i panel ”Televizija u digitalnom dobu”, koji će moderirati predsjednik ColorPress Group, Robert Čoban iz Srbije, a sudionici panela su: Elvir Švrakić (Hayat TV), Vedran Peršić (Bloomberg Adria), Edhem Fočo (izvršni direktor AlJazeera), te Feđa Hadžifejzović (Face TV).

Sutra će na konferenciji govoriti Renna Markson, izvršna direktorica PRCA-e, svjetskog udruženja za odnose s javnošću i komunikaciju, Michael Sgiarovello (direktor korporativnih komunikacija Henkel CEE Europe), Omer Senguler (Global Magic Brands iz Turske), David Wilde (direktor Dwilde consulting  iz Ujedinjenog  Kraljevstva).

Na konferenciji će se kroz panele: ”Što agencija očekuje od klijenta”, te ”Što klijenti očekuju od agencije”, po prvi put razgovarati kroz dvosmjernu komunikaciju o pozitivnim, ali i onim izazovnim situacijama poslovanja unutar komunikacijske industrije. U sklopu konferencije, u petak će se dodijeliti i prestižna PRO PR Globe priznanja.