Više od 100 učenika i učenica, nastavnika i nastavnica osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, okupilo se 23. i 24. avgusta na Staroj ćupriji u Konjicu kako bi podigli/e svijest o govoru mržnje i zlostavljanju, i promovisali borbu protiv istih.

Srednjoškolci su izveli plesni Flash mob na Staroj ćupriji u Konjicu kako bi podigli svijest javnosti o potrebi borbe protiv govora mržnje, te predstavili Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav! kampanju u Bosni i Hercegovini. Osim toga, osnovci su imali priliku da uče o različitostima i diskriminaciji, dok su zajedno igrali društvene igre namijenjene borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Tokom svog obraćanja, ombudsmenka Bosne i Hercegovine dr. Jasminka Džumhur, je istakla važnost borbe protiv govora mržnje za uspostavljanje inkluzivnog i raznolikog društva. “Mržnja razdvaja i dijeli ljude, ali ljubav spaja. Zato, pridružite nam se blokirajući mržnju i dijeleći ljubav”, rekla je dr. Džumhur.

Svi učesnici i učesnice su podijelili/e poruke ljubavi, jednakosti i poštovanja, što je od najveće važnosti u multikulturalnom društvu.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Saliha Đuderija je istakla da je “važno da se aktivno suzbija govor mržnje, da se borimo za osudu i kažnjavanje onih koji ga šire, te da edukujemo medije i njihovu publiku.”

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je naglasio da se govor mržnje treba ozbiljno shvatiti, prije svega zbog velike prisutnosti društvenih medija i dodao „širenje poluinformacija i dezinformacija mogu svoje korisnike u značajnoj mjeri dovesti do zbunjenosti, otuđenja a često rezultira širenjem mržnje prema drugima i drugačijima.”

“Ambasadori protiv govora mržnje”, novinarka Kristina Ljevak, koja je moderirala događaj i plesni instruktor i pisac Josip Milanović koji je izradio koreografiju i vodio “Pleši za ljubav!” Flash mob, su podržali kampanju. Mladi evropski ambasadori su također učestvovali na ovom događaju, gdje su podijelili svoja iskustva i lične priče sa učesnicima/ama, te podigli glas za podršku ravnopravnom društvu, bez diskriminacije i govora mržnje.

Kampanja “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!” je inicijativa za podizanje svijesti koja ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu. Inicijativu podržavaju istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti koji promovišu različitost i jednakost u Bosni i Hercegovini i regionu, kroz lične priče, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi.

Ova aktivnost je organizovana sklopu projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini” u partnerstvu sa projektom  „Kvalitetno obrazovanje za sve“ u Bosni i Hercegovini, koji su dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.