Kompanija JYSK predstavila je unaprijeđenu ambalažu za seriju WELLPUR ergonomskih jastuka. Ovom odlukom, koja predstavlja još jednu akciju sa ciljem održivog razvoja, JYSK će svake godine uklanjanjem plastičnih ručki na ambalaži i njenom ugradnjom u samu kartonsku kutiju, uštedjeti tri miliona plastičnih ručki, dok će zamjenom patentnih zatvarača tekstilnim, svake godine uštedjeti milion metalnih patentnih zatvarača.

Berit Stokholm Christiansen, rukovoditeljica kategorije za jorgane i jastuke u JYSKu, istakla je da je ponosna što je kompanija, zajedno sa dobavljačima, uspjela da smanji upotrebu plastike i metala kod WELLPUR jastuka i pakovanja.

“Ova incijativa predstavlja mali korak u pravom smjeru ka smanjenju upotrebe nepotrebnih materijala iz naše svakodnevnice i još jednu stepenicu ka snižavanju našeg karbonskog otiska. Dobra stvar kod ovakvih poboljšanja je da se radi o  trajnom rješenju. To nije samo jednokratna pogodnost, već dugoročno poboljšanje,” kaže Berit Stokholm Christiansen.

Zamjena patentnih zatvarača na jastucima biće praktično tekstilno rješenje, što znači da će se dva sloja tkanine preklapati i činiti meko zatvaranje. Kako bi se uklonile plastične ručke na samoj kartonskoj kutiji, napravljena je već izrezana ručka.

Lars Høgh Jensen, stručnjak za razvoj ambalaže u JYSKu naglašava da kad god smo u mogućnosti, treba da uklonimo nepotrebnu plastiku i druge suvišne materijale u našoj ambalaži.

“Treba da vodimo računa da ambalaža ne bude manje praktična i da štiti proizvode na optimalan način. Nova, izrezana kartonska ručka dobar je primjer poboljšanja koje ima samo prednosti,” dodaje Lars Høgh Jensen.

Održivost je važan dio JYSKove strategije u sklopu koje je jedan od ciljeva obnovljiva i održiva ambalaža koja se lako reciklira. Do sada je JYSK preduzimao značajne korake, a kompanija je već uklonila svu plastičnu ambalažu sa posteljina i čaršava, čime je uštedjela godišnju količinu od 27 miliona plastičnih kesa.