Foto: Eni Lea Hoyka i Mislav Mesek

Izložba umjetničkih radova polaznika Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju pod vodstvom umjetničkog direktora, fotografa Damira Hoyke, otvorena je u četvrtak u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Publici su se predstavili seminaristi 18. generacije, svaki s mini serijom od tri rada snimljena na temu Art.

„Svake godine ponovno se iznenadim koliko kreative i pozitivne energije ima u seminaristima Fotosofije. Ova generacija posebna je po tome što smo postali punoljetni jer se seminar održava već 18 godina bez prestanka. Ni sam ne mogu vjerovati da netko tko se rodio kada je održana prva Fotosofija ove godine slavi – punoljetnost. Ponosan sam na sve generacije i jako mi je drago vidjeti gužvu na otvorenju jer nam to daje energije i poleta za barem još 18 generacija talentiranih fotografa”, rekao je Hoyka čiji je seminar koncipiran tako da sudionici tijekom tjedan dana intenzivnog rada osjete s kojim se sve izazovima profesionalni fotografi susreću u stvarnim situacijama. Njihove fotografije poznatih objavljuju se u medijima koji prate celebrity scenu, modne u medijima koji prate modu, a fotografije snimljene na temu Art izlažu se u muzeju.

I ove godine kreativna energija Fotosofije privukla je talente iz raznih država regije, a ne samo Hrvatske. Tako su na otvorenje svoje izložbe u Zagreb došli fotografi iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije… Na kraju svečanosti, Hoyka je dodijelio posebno priznanje jednoj od polaznica, Elif Valeryji Martinec, čiju su umjetničku seriju kolege Fotosofi ocijenili kao najbolju.

Damir Hoyka i Elif Valeryji Martinec; Foto: Eni Lea Hoyka

“Fotosofija je značajno obogatila moj život. Upoznala sam ljude s istim kreativnim pogledom na svijet, koji šire pozitivnu energiju oko sebe. Sada imam više nade i osjećaja za kreativnost, što me potaknulo na razvoj vlastitog poslovnog plana i oblikovanje ideje o brendiranju vlastitih proizvoda i umjetnosti. Priznanje kolega mi puno znači jer su to stručnjaci s izraženim vizualnim senzibilitetom. Velika hvala cijeloj ekipi koja je prepoznala i podržala moj rad”, rekla je Elif Valeryja Martinec koja na idućim Fotosofijama želi sudjelovati, ali kao mentor.

Ulaz na izložbu otvorenu do 14. prosinca 2023. je slobodan, a informacije o načinu prijava na sljedeći seminar planiran za lipanj 2024. zainteresirani će moći pratiti na Instagram profilu Fotosofiahoyka.