Dan planete Zemlje prilika je za obrazovanje o životnoj sredini i udruživanje kompanija, aktivista, lidera klimatskih promjena koji svojim zalaganjem mogu pozitivno utjecati na odgovornije ponašanje svih, kako bi planeta Zemlja zelenija dočekala  buduće generacije.

Mnogo je pitanja o kojima treba razmišljati na ovaj dan, iz godine u godinu. Globalno zatopljenje, klimatske promjene, zagađenost okoliša, zraka i vode, izumiranje flore i faune samo su neki od ozbiljnih ekoloških problema s kojima smo suočeni danas. Samo promjenom načina života moguće je smanjiti štetni utjecaj na okoliš.

Klimatske promjene, kao i neodgovorno ponašanje pojedinaca, ali i kompanija dovode do urušavanja prirodnih sistema, do novih opakih bolesti, pa i otežavajućeg razvitka svjetske privrede.

Svaka osoba ima važnu ulogu u zaštiti životne sredine, jer biti ekološki svjestan znači promijeniti svoju svakodnevnu rutinu na svim nivoima – ličnom, porodičnom, i u zajednici. Važno je utjecati na globalnu svijest o potrebi mijenjanja odnosa prema planeti Zemlji.

Najvažniji korak napravit će se kada se shvati  da pretjerani konzumerizam i neodrživo korištenje resursa vode u sunovrat. Odgovornim ponašanjem pojedinaca, kao i korištenjem  obnovljivih izvora energije  od strane kompanija, možemo smanjiti globalno zagrijavanje, deforestaciju, zagađenje vazduha i životne sredine, očuvati brojne biljne i životinjske vrste i svijet učiniti sigurnijim mjestom.

Projekat pod nazivom “I BiH Green” koji se ove godine održava prvi put u Bosni i Hercegovini ima za cilj podizanje EKOLOŠKE SVIJESTI u BiH! Tokom mjeseca juna bit će organizirane različite aktivnosti, te centralni događaj “I do Green” koji će sumirati sve aktivnosti i okupiti na jednom mjestu sve one koji se bave ovom tematikom ili žele da stave ovu temu u fokus svojih aktivnosti!

Mjesec juni-green mjesec, je period kada ćemo da motiviramo i inspiriramo na promjenu.

Želimo da podijelimo pozitivna iskustva onih koji su već započeli „zelene“ promjene, probudili svijest o važnosti zelene inicijative u svom okruženju, pokrenuli pozitivne prakse i koji žele motivirati i druge. Malim koracima doprinosimo boljem i zelenijem sutra, uz poseban akcenat na pravna lica koja su već uveliko dala svoj doprinos zelenijoj budućnosti BiH.

Prijavite svoje “zelene” projekte, predstavite sve ono što ste vi do sada uradili po pitanju ekološke osvještenosti vas i vaših zaposlenika i budite dio projekta “I BiH Green”.

Nosilac projekta je marketinška agencija Altermedia, a generalni pokrovitelj je GRAWE osiguranja koje diše filozofiju očuvanja i poštovanja Zemlje i istinski je prijatelj prirode.

Više na www.ibihgreen.ba