×

Hyundai fabrika u Češkoj proslavila proizvodnju četiri miliona vozila

Hyundai Tucson N Line postao je četirimilionito vozilo koje je izašlo sa proizvodne trake fabrike u Češkoj (HMMC).

Elektrificirana vozila sastoje se od hibrida, plugin hibrida i baterijskih električnih vozila, koji čine 40 posto ukupne proizvodnje fabrike. Broj proizvedenih Hyundai Tucsona veći je od ijednog drugog Hyundai modela, zauzimajući više od 70 posto proizvodnje od otvaranja fabrike 2008. godine.

Prvi million vozila proizveden je 2013. godine, drugi u 2016. godini, treći 2019. godine, a sada, Hyundai Motor fabrika u Našovicama u Češkoj, proslavlja proizvodnju četirimilionitog vozila.

Četirimilionito vozilo je Hyundai Tucson N Line, koji je opremljen najsavremenijom opremom u blago hibridnoj verziji, a proizveden je za kupca u Olomoucu u Češkoj. Uprkos pandemiji, te problemima u opskrbnom lancu globalno, ali i drugim vanjskim utjecajima, HMMC je uspio održati visoku stopu proizvodnje. Ove godine očekuje se proizvodnja više od 321.000 vozila, što znači da će premašiti, pretpandemijsku, 2019. godinu.

Naši uposlenici i dobavljači imaju beskrajno velike zasluge za to kako su se izborili sa svim izazovima u proteklih nekoliko godina. Zahvalan sam na tome što smo, zahvaljujući njihovim vještinama i predanosti, danas u mogućnosti da slavimo još jedan značajan uspjeh“, rekao je Cheolseung Baek, predsjednik HMMC-a.

Četirimilionito proizvedeno vozilo pokazuje trenutni trend elektrifikacije

Fabrika je proizvodila do 2019. godine samo vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, dok početkom 2020. godine počinje proizvodnja električne Kone, koja je bila prvo masovno proizvedeno baterijsko vozilo u Češkoj. Na jesen iste godine, u Našovicama počinje proizvodnja hibrida i plug in hibrida četvrte generacije modela Tucson, dok se u proteklim godinama smanjuje procenat proizvodnje dizelskih motora, koji sada čine samo devet posto od ukupne proizvodnje fabrike.

Vozila proizvedena u HMMC fabrici nisu samo za Evropu

U Našovicama je najviše proizvedeno Hyundai Tucsona – 70 posto od početka proizvodnje fabrike 2008. godine. Porodica i30 koja je dostupna u tri varijante (wagon, hachback, fastback) čini 17 posto ukupne proizvodnje HMMC-a, dok električna Kona čini 10 posto proizvodnje, a višestruko nagrađivani i30 N, koji je proizveden u obje varijante (hatchback i fastback), čini preostali dio ukupne proizvodnje.

Njemačka i dalje ostaje najveći kupac, slijede je Velika Britanija, Španija i Francuska. Tucson vodi u klasi kompaktnih SUV vozila u Evropi ove godine, te tako nastavlja dobar rezultat od prošle godine. Jedinice Hyundaijevog bestselera proizvednog u Našovicama također se isporučuju na Bliski Istok i druge dijelove svijeta.

Broj zaposlenih u HMMC-u iz godine u godinu se povećao zbog povećanja proizvodnje, pa fabrika sada zapošljava gotovo 3.300 ljudi, od kojih su 92 posto češki državljani. Prosječni zaposlenik stariji je od 38 godina i radi u HMMC-u više od osam godina. Firma svojim zaposlenicima nudi iznadprosječne novčane naknade i širok raspon pogodnosti unutar Moravsko-Šleske regije i cijele zemlje.

Odgovorno i održivo poslovanje

Fabrika Našovice smatra se pionirom u području zelene energije unutar Hyundai Motor Grupe. Početkom 2022. godine HMMC je postao prvo proizvodno mjesto kompanije koje isključivo koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora – uključujući bioplinska postrojenja, fotonaponsku energiju i energiju vjetra. Sva kupovina energije HMMC-a potkrijepljena je certifikatima s garancijom porijekla.

Važnu ulogu u fabrici imaju i aktivnosti usmjerene na smanjenje potrošnje prirodnog plina i električne energije, u skladu s Hyundaijevom strategijom održivosti i ekološke prihvatljivosti. HMMC koristi najsavremeniju tehnologiju i vrhunske laboratorije kako bi osigurao zaštitu okoliša. Sistem upravljanja otpadom implementiran je u cijeloj proizvodnji: 2021. je, na primjer, ukupno 88 posto otpada dato na recikliranje. Društvena odgovornost preduzeća također je sastavni dio strategije kompanije, uključujući programe bespovratnih sredstava, partnerstva s glavnim institucijama u Moravsko-Šleskoj regiji, blisku saradnju s okolnim zajednicama i volonterske aktivnosti.

HMMC proizvodnja

HMMC-ov najproizvođeniji model do danas je Tucson treće generacije, s ukupno 1.180.445 proizvedenih jedinica (29,5 posto svih automobila). Proizvedene su 423.274 jedinice zadnje generacije Tucsona, u dvije godine od lansiranja do oktobra 2022. godine.

Najjača godina tvornice u Nošovicama bila je 2016. godina, kada je proizvedeno 358.400 jedinica. U 2022. godini HMMC planira proizvesti 321.500 jedinica.