Njemački muzičar i producent iranskog porijekla Human Rias je u saradnji sa EXIT festivalom pokrenuo projekt „Remiksi za ljude Irana“ („The Remixes For The People Of Iran“), čiji je cilj pružanje podrške borbi za ženska prava u toj zemlji. Sav prihod od pjesama namijenjen je fondaciji Žena, život, sloboda (Woman, Life, Freedom).

Sedam izvođača obradilo je moćnu pjesmu „Baraye“, koju je napisao i producirao iranski pjevač i tekstopisac Shervin Hajipour nakon smrti Mahse Amini. Amini je bila 22-godišnja devojka koja je preminula nakon hapšenja u Teheranu, a nakon njene smrti u septembru 2022. godine izbili su protesti širom zemlje zbog nezadovoljstva tretmanom žena. Pjesma „Baraye“ objavljena je 28. septembra 2022. godine, a sljedećeg dana njen autor Hajipour je uhapšen. Oslobođen je uz kauciju 4. oktobra, nakon talasa međunarodne podrške. Utjecajne ličnosti su na društvenim mrežama podijelile njegovu poruku, dok je bend Coldplay svirao ovu pjesmu na koncertu u Buenosu Airesu.

Dio projekta „Remiksi za ljude Irana“ su poznati muzičari elektronske scene, među kojima su Jan Blomqvist, Victor Ruiz, Tao Andra, ANDATA, Pega i RSRRCT. Obrade pjesama će u narednim danima biti objavljene za Riasovu izdavačku kuću 7Rituals. Prvi u nizu remiksa je upravo Riasov, koji je objavljen danas i dostupan ovdje.

Kao dio EXIT tima i rezident festivala, Human Rias je nastupao na svim Exitovim festivalima, a posebno se izdvaja nastup na Dance Areni, gdje je bio jedini izvođač koji je otvorio i zatvorio ovaj gigantski plesni podijum, kapaciteta za 25.000 ljudi.

Inspirisan Exitovim aktivističkim korjenima i sličnom borbom protiv represivnog režima ’90-ih godina, bilo mi je prirodno da, kao muzičar iranskog porijekla, pomognem mojim sunarodnjacima koji se i dan-danas suočavaju sa ugnjetavanjem“, izjavio je Human Rias.

Sljedeća obrada će biti dostupna 3. februara, a uradio je njemački producent i pjevač Jan Blomqvist. Inače, njegova Izvođenja su uvijek uživo, nastupao je na svjetski poznatim festivalima kao što su Burning Man i Coachella, iza sebe ima hiljade nastupa širom svijeta, kao i dva albuma i veliki broj singlova. Upravo je njegova obrada pjesme „Baraye“ bila inspiracija za nastanak cjelokupne kompilacije remiksa.

Napravio sam verziju pjesme u svom stilu da bih podržao proteste i poruku koju šalju nevjerovatno hrabre žene Irana, kao i svi na svijetu koji se bore za ženska prava i slobode. Kao izvođač, koristim jezik muzike“, poručuje Jan Blomqvist.

Redoslijed objavljivanja ostalih remiksa je sljedeći: 10. februara ANDATA Remix, 17. februara Pega Remix, 24. februara RSRRCT Remix i 3. marta Victor Ruiz & Tao Andra Remix. Sav prihod od pjesama, kao i od Customised Culture mercha kreiranog specijalno za projekt „Remiksi za ljude Irana“, bit će donirani fondaciji Žena, život, sloboda (Woman, Life, Freedom). Ova fondacija podstiče globalnu solidarnost sa ženama Irana, koje hrabro i mirno protestuju za osnovna ljudska prava i slobode. Cilj je da i pjesme i merch povećaju domet i vidljivost revolucije koja se dešava u Iranu. Remiksi će biti puštani na mnogim svjetskim i evropskim festivalima, kao što su EXIT, Tomorrowland, Audioriver, Sea Dance, No Sleep i mnogi drugi.

Nakon smrti Mashe Amini i početka protesta, na društvenim mrežama pojavile su se objave u kojima ljudi objašnjavaju lične razloge zbog kojih protestuju i žele promjenu režima u Iranu. U želji da zabilježi suštinu ovih osjećanja, Shervin Hajipour je svaki stih pjesme zasnovao na objavljenim tvitovima. Tekst pjesme je tako obuhvatio nekoliko društvenih problema koje je potrebno rješavati, kao što su nezadovoljstvo kvalitetom života, životnom sredinom, recesijom, siromaštvom, pravima žena, djece, izbeglica i životinja. Na ovo se dodaju i teokratija, zastarjeli društveni i religijski tabui, militarizam, korupcija, sloboda izražavanja i neprijateljstvo Vlade Irana sa drugim državama.