Bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila je svoju prvu pobjedu u Evropskom kupu! Sjajna sportska vještina došla je do izražaja na drugom spustu u švicarskoj Crans Montani, gdje je Muzaferija postigla vrijeme od 1:08:12 i tako se popela na vrh tablice u drugom po snazi skijaškom takmičenju svijeta.

Njen trijumf bio je impresivan, s prednošću od 31 stotinke nad američkom skijašicom Tricijom Mangan, 32 stotinke ispred Švicarkinje Delije Durrer, te 33 stotinke ispred Čehinje Ester Ledecke.

Svoj današnji, historijski uspjeh, posvetila je svim ženama žrtvama porodičnog nasilja.

“Iako sam danas pobijedila na utrci Evropa kupa, što je ujedno i najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ikada, odnosno prva pobjeda u nekom internacionalnom takmičenju, ne mogu biti tako sretna. Danas je dan žalosti i ovu pobjedu želim posvetiti svim djevojkama i ženama koje su žrtve porodičnog nasilja. Znajte da sam uz vas i da nikada nije kasno da reagujete”, poručila je Muzaferija.

Sjajna skijašica zatim se osvrnula na današnje dvije utrke, kojima itekako može biti zadovoljna.

“Danas je dan bio dosta dug. Imali smo dvije utrke. Prvu utrku sam završila na sedmom mjestu s dosta grešaka. Međutim, znala sam da imam drugu priliku i dala sam sve od sebe, iskoristila sam je iako nisam imala najbolji osjećaj dok sam skijala. Znala sam da moram napadati stazu i na kraju se to isplatilo. Zaista sam sretna da mogu, u sedmici kada se obilježava 40. godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, ostvariti historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Muzaferija, dodavši da se raduje narednim utrkama u Crans Montani koje će voziti u okviru Svjetskog kupa.

Svjetski kup u brzim disciplinama za žene nastavlja se 17. i 18. februara u istom mjestu.

Ales Brezavscek, Elvedina Muzaferija i Nicola Quaqurelli

Ovo nije prvi put da se Muzaferija istakla na stazi Crans Montane. Prošle godine, također u februaru, zauzela je drugo mjesto u spustu, što je bio njen dosadašnji najbolji plasman u karijeri.

Nedavno je također ostvarila značajan rezultat u Svjetskom kupu, zauzevši 14. mjesto u superveleslalomu u Cortini d'Ampezzo, Italija.

Do današnje pobjede naša najbolja skijašica stigla je sa startne pozicije 30 i upisala 100 bodova, dok je u prvoj spust utrci koja je, također, održana jutros u Crans Montani osvojila visoko 7. mjesto sa 36 bodova.