U dinamičnom poslovnom pejzažu Bosne i Hercegovine, jedno ime se izdvaja kao sinonim za inovaciju, održivost i globalni utjecaj – RCB Nanotehnologija iz Vogošće. Riječ je o prvoj kompaniji u BiH i svijetu, koja proizvodnjom obnovljenog carbon blacka bez otiska na okoliš, zatvara cirkularni krug ekonomije. Ova kompanija doslovno transformiše materijale na kraju vijeka trajanja, poput automobilskih guma, u visokokvalitetan proizvod.

U osvrtu na 2023. godinu, generalna direktorica ove kompanije, Hanadi Džabić, s ponosom ističe da ju je obilježilo uspješno okončanje testne faze proizvodnje. “Kao važan prijelazni korak ka početku proizvodnje, testirali smo proizvodni proces i proizveli prve kilograme obnovljenog carbon blacka predviđene čistoće i kvalitete“, objašnjava Džabić.

Prateći ambicije industrije o stvaranju 100% održive automobilske gume do 2050. godine, kompanija je počela istraživati i da li su performanse reciklirane gume jednake onima koje nisu reciklirane. “Obnovljeni carbon black smo već koristili u izradi nove automobilske gume i testom utvrdili da pokazuje bolje performanse od tzv. standardnih guma, što nas uvjerava da smo na pravom putu“, kaže Džabić.

Centar za razvoj i istraživanje

Džabić je u protekloj godini aktivno učestvovala na svim konferencijama posvećenim cirkularnoj ekonomiji i aspektima održivosti, naglašavajući kako smatra svojom obavezom da proaktivno radi na edukaciji i jačanju svijesti građanstva o ovim pitanjima, koji su u začetku u BiH.

Kad je riječ o planovima za 2024. godinu, RCB se planiranom dinamikom kreće prema zvaničnom početku proizvodnje. Početak proizvodnje u našem pogonu u Vogošći je izvjestan u prvom kvartalu ove godine, s godišnjom proizvodnjom od oko 2.500 tona i krajnjim ciljem od 30.000 tona godišnje“, naglašava Džabić.

RCB Nanotehnologija je poduzela korake i ka širenju poslovanja iz BiH u druge dijelove svijeta. Džabić kaže da su njihov pogon u Vogošći posjetili preduzetnici iz 30-ak država, a u ovoj godini planiraju otvoriti predstavništva u Americi, Kazahstanu, Filipinima i Japanu.

S početkom 2024. godine, RCB tim čini 40 uposlenih, a projekcije su da će 200 radnika svih profila raditi do kraja godine.