Jučer je u državama Zapadnog Balkana započelo obilježavanje Sedmice cirkularne ekonomije 2023. Ova jedinstvena regionalna inicijativa, koja okuplja različite aktere, teži da transformiše pristup održivom razvoju i promoviše inovativne ideje, kreativna rješenja i održive prakse koje će oblikovati budućnost regije.

U isto vrijeme, u Vogošći se priprema početak rada jedinstvenog pogona za Bosnu i Hercegovinu, koji je zasnovan na principu cirkularne ekonomije. RCB Nanotehnologija je prva kompanija u BiH koja proizvodnjom obnovljenog carbon blacka zatvara cirkularni krug ekonomije. Radi se o materijalu bez kojeg su nezamislive brojne industrijske grane, odnosno svaki proizvod koji u sebi sadrži crnu boju ima određeni udio ove sirovine – od automobila, namještaja i IT opreme koju koristimo, pa sve do odjeće i obuće koju nosimo.

Naš projekat je jedan od rijetkih i u svijetu koji je u potpunosti cirkularan, odnosno u kojem je gotovo 100% proizvoda na kraju vijeka trajanja ponovo i u potpunosti iskorišteno“, pojašnjava generalna direktorica Hanadi Džabić.

Svijet svjedoči crpljenju svih vrsta prirodnih resursa i u takvom scenariju cirkularna ekonomija mora postati obavezan dio naših života. Cirkularna ekonomija uzima u obzir ograničenost resursa i predstavlja nam sistem koji teži pomiriti ekonomski rast sa zaštitom okoliša.

Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj i inovativnoj tehnologiji, Bosna i Hercegovina se pozicionira na prvo mjesto u svijetu gdje se nanotehnologija koristi u procesu proizvodnje obnovljenih materijala koji se ponovo mogu koristiti na isti način kao i originalne sirovine.

“RCB Nanotehnologija se planiranom dinamikom kreće prema početku proizvodnje koja je planirana za četvrti kvartal ove godine. U BiH je već krajem aprila isporučena oprema koja je u fazi montaže, a ista je sastavni dio nove tehnologije. Dodatno, zahvaljujući našem projektu, BiH  će biti i centar za obuku kadrova za ostale svjetske destinacije, gdje planiramo širiti svoje poslovanje, prije svega u SAD-u i drugim zemljama svijeta”, zaključuje Džabić.