Izložba „Noćni susreti“ bosanskohercegovačkog umjetnika Danila Krese, koja će biti otvorena 22.09.2023. godine u 19:00 sati u JAVA galeriji, prema riječima kustosice Lejle Porobić, koncipirana je kao svojevrsno putovanje kroz razvoj i istraživanje autora u mediju fotografije.

Izložena likovna djela segmenti su nekoliko opusa, nastalih od 2002. godine do danas, i govore o različitim temama: društveno-političkim, ekološko angažiranim, ali i o jednostavnim temama svakodnevice. Ipak, nit koja ih sve povezuje su brižno iscenirani kadrovi.

Na fotografijama koje su nastale u ranijem periodu, Danilo Kreso koristi različite motive koje postavlja u unaprijed osmišljene međusobne interakcije, kako bi u igri sa metaforama podstakao misaone procese kod posmatrača te ukazao na aktuelne teme iz stvarnosti.

U zadnjem opusu osmišljenom kao pozornica, radnog naziva „Noćni susreti“, autor se služi i drugim medijima koje sakriva iza kulisa, a nastala likovna djela, iako su zabilješka iscenirane stvarnosti, djeluju poput fotografija izvedenih digitalnim alatima.

Naime, ideju isceniranih kadrova koju naslućujemo u ranim radovima u recentnijem periodu Danilo Kreso razvija korak dalje, te konstruiše zaseban trodimenzionalani prostor – pozornicu koju ispunjava raznovrsnim predmetima, teksturama, ljudima i životinjama, kako bi stvorio originalne umjetničke fotografije čudnovatih scena koje odišu nadrealnom atmosferom i uveo nas u svijet asocijacija ispunjenih snovima i noćnim susretima“, kazala je kustosica izložbe Lejla Porobić.

Pri prvim susretima s ovim fotografijama, u prikrajcima svijesti bi mi redovno zaigrali tonovi harfe, triangla i činela, kao najava nekog iznenađujućeg iskustva, prijatnog i suptilnog. U svih pet radova Danila Krese (1976, Sarajevo), obuhvaćenih zajedničkim nazivom Noćni susreti, ugrađen je tajanstveni, alhemičarski magnet, vješto sakriven iza onog što se zapaža na prvi pogled. I kako vrijeme promiče, sve mi se više čini da taj magnet nije od ovog svijeta. Zamišljam da je sačinjen od sive Mjesečeve prašine i rijetkih metala, zamađijan vradžbinama plemena koje ljudski rod još nije uspio da upozna“, odlomak je iz eseja književnika Nihada Hasanovića „Mudrost i sloboda moraju ići ruku pod ruku“, koji je napisan i inspirisam istoimenim opusom.

Danilo Kreso je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Kiparstvo u klasi prof. Mustafe Skopljaka. Do sada je realizovao nekoliko samostalnih te učestvovao na mnogim grupnim izložbama.

Njegovi radovi se nalaze u zbirci Umjetničke galerije BiH i u privatnim kolekcijama. Zaposlen je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek Primijenjeno vajarstvo, od 2006. godine.