Kompanija Galenika je tokom 2023. godine zabilježila strateško proširenje portfolija proizvoda, povećanje broja međunarodnih certifikata za kvalitet, i dalju internacionalizaciju poslovanja. Tokom prethodne godine, u Srbiji i tržištima regiona na kojima posluje, Galenika je registrovala 129 proizvoda, dok je 77 pušteno u promet. Kompanija je uvećala broj certifikata za najviši nivo standarda rada i proizvodnje, te je sada nosilac 18 domaćih i međunarodnih GMP, ISO i HACCP certifikata. Pored Srbije, Galenika uspješno posluje na 20 međunarodnih tržišta, dok se u 2024. planira proširenje poslovanja na još 4 tržišta Evrope i MENA regiona.

Kao dio brazilske NC Grupe i uz strateško partnerstvo sa brazilskim farmaceutskim liderom – EMS, Galenika je tokom 2023. godine uspješno realizovala transfer tehnologije za 6 proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova, a u 2024. godini započeta je priprema za realizaciju transfera tehnologije za još 6 proizvoda.

„Bez obzira na izazove usljed globalnih okolnosti, Galenika je u 2023. godini uspješno obezbijedila proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda na svim tržištima na kojima posluje. Kvalitet je osnovni preduslov Galenikine poslovne filozofije i jedan od stubova održive kulture našeg poslovanja i društvene odgovornosti. U 2024. godini Galenika ostaje strateški fokusirana na rast kroz visok kvalitet proizvoda, investicije, digitalnu transformaciju i dalju globalizaciju svog poslovanja’’, izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor Galenike.

Odgovorno poslovanje je na visokom mjestu prioriteta. U odnosu na 2022. godinu, u 2023. godini Galenika je smanjila količinu generisanog otpada za 20% i potrošnju vode za 4%. U cilju obezbjeđenja maksimalne uštede i minimalnog gubitka vode, u martu 2024. godine planira se  završetak renoviranja internog vodovodnog sistema, investicija u koju je uloženo sedamsto hiljada eura. U skladu sa potrebama modernog poslovanja, kompanija je udvostručila ukupan broj sati uloženih u obuke zaposlenih. Kompanijska posvećenost razvoju ženskih liderskih potencijala i prepoznavanju vrijednosti različitosti, ukazuje i činjenica da 64% rukovodilaca u Galenici čine žene, što je za čak 17% više nego u 2022. godini.

Podrška zajednici u domenu dugoročnih projekata podizanja svijesti o prevenciji nije izostala ni tokom 2023. godine, dok inicijative ovog tipa kompanija nastavlja da širi i u zemljama regiona.