Državno finale Red Bull RapLike zakazano je za petak, 25. novembra u kinu Bosna u Sarajevu, koje će za ovu priliku biti potpuno transformisano u prepoznatljivom Red Bull stilu. Pored takmičara, publiku će od 20 sati svojim nastupima obradovati Frenkie, Helem Nejse i Loš sin, a poseban nastup priprema i Melisa Činić, SHZA, mlada plesačica iz Tuzle koja je bila učesnica svjetskog finala Red Bull Dance Your Style 2019. godine u Parizu.

Nakon takmičarskog dijela programa, zabava se nastavlja uz Brown Sugar RNB After Party, a cijeli event će – kao i ranije – dodatno začiniti vrhunska audio-vizuelna oprema koja će zatresti i oživjeti zidove kina Bosna. Za zadavanje beatova je zadužen dobro poznati DJ Soul.

I dok prijave svakodnevno pristižu, svoje mjesto u finalu imat će osam najboljih čija imena će biti objavljena u ponedjeljak, 21. novembra. Njihov skil i rime u finalu, ocjenjivat će žiri koji čine neka od najpoznatijih imena domaće hip-hop scene – Frenkie, Toshi, producent i DJ i Loš sin, reper iz Sarajeva.

Upitan šta očekuje od takmičara ove godine, Frenkie je poručio: “Freestyle forma je najteža disciplina u našoj muzici i za kvalitetan freestyle je potreban brz i oštar um, a da se prijavite na ovaj event morate biti i jako hrabri. Zbog toga jako poštujem sve učesnike i želim im puno sreće. Sudićemo pravedno, to vam obećavam. A sve vas koji ste fanovi freestyle-a i hip-hopa, pozivam da nam se pridružite u publici. Vidimo se!”

Stihomir i Gagara iz sarajevske hip hop grupe Helem Nejse bili su veoma mladi kad su 2012. pobijedili na Red Bull MC battle-u. Kažu da im je to bila vjerovatno najveća odskočna daska u karijeri. Danas iza sebe već imaju brojne hitove, vlastiti studio i 3 albuma. Zanimalo nas je kako je učešće na ovom takmičenju utjecalo na njih i kakav savjet bi dali novim hip-hop nadama.

“I danas se volimo prisjetiti tog perioda, kad smo potpuno zaljubljeni u battle formu, prepuni energije danonoćno vježbali freestyle kako bi mogli izaći na stage i pobijediti. Znali smo da će nam takav epilog donijeti mnogo samopouzdanja, medijske pažnje i dodatnog goriva za nastavak profesionalne karijere.”, – kaže Čika Gagara.

„Freestyle je zahtjevna disciplina i sama odluka da izađeš pred publiku i na licu mjesta improvizuješ rime velika je hrabrost. Protiv treme se ne treba niti se može boriti jer to je osjećaj koji i dan danas, nakon 12 godina aktivnog javnog eksponiranja i mi redovno imamo. Fazon je u kontroli treme, a zadatak izvođača je da vježba, jer freestyle je vještina kao i svaka druga. Zanat se kleše radom i vježbom. Treba imati na umu da publika na Red Bull RapLika ima razumjevanja prema tome i da nema šanse da ćeš se na izofirati.“ – poručuje Gagara.

Karte za državno finale Red Bull RapLika po cijeni od 10 KM mogu se kupiti putem online sistema Kupikartu.ba: RED BULL RAPLIKA 2022 | kupikartu.ba | Sva zabava na jednom mjestu!