Foto: Kolby Sasser

Ideja o prodavnici “For All Skaters” u Sarajevu potekla je od Chrisa i Katie Sasser, američkih državljana koji već pet godina žive u našem gradu. Oni i sami voze Inline Skates i, kako u Sarajevu nije bilo prodavnice koja bi ponudila nešto veći izbor u skejterskim sportovima (skejtovi, skuteri i roller skates, prije svega), odlučili su da je sami otvore.

“Pripreme za otvaranje Skate Sarajevo prodavnice trajale su oko godinu dana. Istu je najprije valjalo osmisliti, zatim povaditi sve potrebne papire, te na kraju pronaći pravi prostor, adaptirati ga i pripremiti za rad. O peripetijama koje su se javljale tokom priprema mogao bi se ispisati roman, ali zasad neka bude rečeno samo to da je veliko otvorenje upriličeno prvog jula ove godine. Osnovna ideja prodavnice Skate Sarajevo jeste učiniti kvalitetnu opremu dostupnom i pristupačnom za sve naše ljude, što je glavni preduslov za ozbiljniji razvoj skejt scene, a uz to i rad na promociji skejt kulture, koja u Bosni tinja već pedesetak godina, ali nikako da se rasplamsa. Zbog toga smo u prodavnici sagradili i mini rampu, za koju je već sada sasvim izvjesno da će postati glavno mjesto za skejtanje u gradu kad stigne zima, jer to je trenutno jedina skejterska infrastruktura u zatvorenom prostoru u BiH. Korištenje rampe je besplatno, a na vlastitu odgovornost i uz obaveznu upotrebu zaštitne opreme. To je, nadamo se, tek početak, jer naši su apetiti puno veći – Chris i Katie žele otvoriti disko na rolama, a moja malenkost bi zatvoreni skejt park”, otkriva nam Boris, shop manager.

“Kada smo birali opremu koju ćemo prodavati, vodili smo računa o dvije stvari: prvo, da se kod nas nađe oprema od najboljih proizvođača, i drugo, da je imamo po različitim cijenama, kako bi se i za manje novca moglo doći do najvećeg kvaliteta. Za svu opremu posjedujemo rezervne dijelove i pružamo uslugu ekspres servisa. Neki od brendova koje možete kod nas pronaći su Powerslide, USD, Chaya, Blunt, Ethic, Flip, Plan B, Toy Machine, Foundation, Sk8mafia, Element, Jart, Independent, Venture, Bones, Bronson, DC i drugi. Osim prilike za kupovinu i skejtanje, imamo i galeriju za druženje, u kojoj nudimo hladne i tople napitke, kao i grickalice. Svi skejteri, bez obzira na tip, znaju slatku tajnu da se skejta malo bolje nakon što se pogleda koji skejt film, a mi ih puštamo na četiri velika televizora, i to tokom cijelog dana”, naglašava.

“Radno vrijeme Skate Sarajeva je od ponedjeljka do subote, od 10 do 19 časova. Nalazimo se na Saraj polju na adresi Adija Mulabegovića bb, a lakše ćete nam doći ulicom Aleja Bosne Srebrene – mi smo na ćošku gdje se Adija Mulabegovića spaja sa Bosnom Srebrenom. Bilo da tražite skejt, longboard, kruzer, role ili skuter, mi bismo trebali biti prvo mjesto koje valja posjetiti za te stvari. Radujemo se da vas vidimo”, dodaje Boris na kraju našeg razgovora.