Koliko su probiotici bitni za zdravlje čovjeka govori i sama riječ probiotik koja je izvedenica iz dvije riječi, a to su „pro“ i „bios“, što bi u prevodu značilo „za život“. Svi su čuli za preparate koje poznajemo kao probiotike, ali u čemu se tačno ogleda njihova važnost za funkcionisanje ljudskog organizma, reći će nam dr Romana Rajić, internista gastroenterolog-hepatolog.

Naime, svaki čovjek u svom organizmu ima nešto što se stručno zove crijevni mikrobiom. To je jedan naziv za veliki broj bakterija i drugih mikroorganizama koje žive u našim crijevima. Za svaku jedinku crijevni mikrobiom je jedinstven, nešto poput otisak prsta. Probiotski mikroorganizmi – bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi dijele se na dobre i loše, a da bi organizam bio zdrav, oni moraju funkcionisati u balansu. Korisne bakterije svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uslove za rast patogenih tj. štetnih mikroorganizama tako održavajući ravnotežu, a kada se ona poremeti dolazi do ispoljavanja bolesti. Još prije dvije i po hiljade godina Hipokrat je kazao da „sve bolesti potiču iz crijeva“ i može se reći da je naš crijevni mikrobiom jedna vrsta odbrane organizma, jer se u organima za varenje nalazi između 70 i 80 odsto našeg imunog sistema.

Vrijeme u kojem živimo, način pripreme hrane i konzumiranje uglavnom nezdravih obroka, napitaka punih šećera, fizička neaktivnost, a posebno upotreba i zloupotreba nekih lijekova, naročito antibiotika, dovodi do promjena u crijevnoj flori što narušava metaboličke procese u našem organizmu, a to se dalje manifestuje kroz pojavu različitih oboljenja. Velika je lista oboljenja povezana upravo sa ovim disbalansom.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodno naučno udruženje za probiotike i prebiotike definišu probiotike kao mikroorganizme koji kada se daju u odgovarajućim količinama donose zdravstvene koristi domaćinu zato što su to tranzitorni mikroorganizmi koji ostvaruju koristan uticaj prolaskom kroz digestivni takt. Dakle, možemo sa sigurnošću reći da dobrobiti probiotika proizilaze iz njihove sposobnosti da spriječe rast patogenih bakterija i da se vežu za epitel sluznice crijeva, te samim tim da poboljšavaju funkciju crijevne barijere. Znamo da dijetestski suplementi probiotika i sinbiotika su naučno i stručno potvrđenog pozitivnog učinka kod borbe protiv mnogih bolesti.

Zbog svih dobrobiti na zdravlje čovjeka od izuzetne je važnosti preventivno primjenjivati probiotike uz pravilnu ishranu (bez prostih šećera) i fizičku aktivnost. Primjena probitotika posebno je važna u ljetnom periodu kada su aktuelni godišnji odmori i putovanja, ali i doba kada najčešće dolazi do poremećaja crijevne flore (disbioze) usljed promjene lokalne sredine, drugačijeg sastava vode i primjene novih namirnica, čak i kada su one ispravne. Prevencija disbioze, ali i takozvanih putničkih dijareja, apsolutno je moguća i jednostavna uz svakodnevnu primjenu probiotika, počevši nekoliko dana pred put i dalje tokom boravka na putovanju. Od velike važnosti je i njihova upotreba tokom terapije antibioticima.

Preparat kompanije Galenika koji se predstavlja pravi izbor u svom sastavu ima 5 milijardi korisnih probiotskih kultura Saccharomyces boulardii i Bifidobacterium bifidum, sa dodatkom Cinka u dozi od 5mg i to je Flonivin® PLUS. Odličan je jer u svom sastavu sadrži kombinaciju gljivice, bakterije i mikroelemenata, te je dobar za normalizaciju crijevne mikroflore zato što bakterije i gljivice sprječavaju naseljavanje štetnih bakterija, smanjuje nadutost i reguliše stolicu, a Cink dodatno jača imunitet. Samim tim preparat je pogodan nakon upotrebe antibiotika, za poboljšanje imuniteta cijelog organizma, kod akutnih dijareja, ali i kod upornih zatvora.

Odabir pravog i efikasnog preparata probiotika od velikog je značaja, jer su ovi dijeteski suplementi od izuzetne važnosti za zdravlje naših crijeva, cijelog organizma, te same prevencije mnogih bolesti i očuvanje sveukupnog zdravlja.