×

Filmski omnibus: Šta tebi znači BiH?

Sutra, 13. augusta, u 14:00 u Cineplexxu Sarajevo, bit će prikazan omnibus Šta tebi znači BiH? Ova četiri filma, iza kojih stoji četvero reditelja i petero scenarista, predstavljaju odgovor mladih filmskih autora na pitanje šta njima znači Bosna i Hercegovina, s akcentom na Ostale, kako s političke tačke gledišta, karakteristične za BiH, tako i sa šire društvene.

U prvom filmu Berlin, Bosna i Hercegovina Anvara Nijemčevića migrant pokušava iz Sarajeva doći do Berlina, ali samo bolje upoznaje beznađe života koji stoji u mjestu već decenijama, karakteristično za Bosnu i Hercegovinu. Mina Vavan u Mirjani, prikazuje djevojku koju siromaštvo stavlja na samu marginu društva, dok protagonistica Sanjam o višnjama Isidore Ratković, sama insistira da je puste da živi na margini. Neka ostane u porodici Ilije Pujića upotpunjava ovaj niz pričom o mladim ljudima koji su uspjeli otići u Berlin, ali ljudi koji su ostali iza njih imaju problem da se pomire s tim.

Fondacija Konrad Adenauer, koja kroz političko obrazovanje, pokušava pomoći očuvanju mira, sloboda i pravde, još jednom je odlučila podržati ovaj projekt omogućivši mladim autorima da izraze svoje mišljenje, ali i da razmisle o političkoj situaciji koju su naslijedili od prethodnih generacija i odluče kako će se prema njoj odnositi.

Svako od četvero autora pokazuju različite stilske karakteristike, isto kao što se u svakom od filmova razlikuje šta znači biti ostali/drugi. Ukoliko želite zaviriti u um mlađe generacije, ovaj omnibus može biti idealan izbor za vas.