Mjesec novembar prepoznatljiv je po obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa. Dijabetes je oboljenje karakteristično po povećanoj koncentraciji šećera u krvi i nedostatku inzulina, hormona koji omogućava iskorištenje šećera unijetog u organizam, čime se nivo šećera u krvi održava na optimalnom nivou.

Iako postoji više tipova dijabetesa, najčešće su zastupljeni dijabetes tipa 1, koji se još označava i kao inzulin ovisni, kada pankreas uopšte ne izlučuje inzulin, te ga je neophodno unositi putem injekcija, i dijabetes tipa 2 koji se najčešće javlja kod odraslih i postepeno napreduje zahtijevajući individualno prilagođenu terapiju koja uključuje inzulin ili druge lijekove.

Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes – IDF iz 2021. godine, u svijetu je dijabetesom pogođeno preko 537 miliona ljudi, a očekuje se da će 2045. godine biti 783 miliona oboljelih. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje preko 375 hiljada osoba, od čega je najveći broj sa dijabetesom tipa 2, a 10% osoba sa dijabetesom tipa 1, i to najčešće djece.

Dijabetes kao hronična bolest predstavlja ogroman zdravstveni problem s obzirom da neadekvatnom kontrolom dovodi do niza komplikacija, poput gubitka vida, amputacije donjih ekstremiteta (invalidnosti), poremećaja rada ili otkazivanja bubrega što vodi ka dijalizi, te druga oboljenja krvožilnog sistema poput srčanog popuštanja, arteroskleroze, moždanog i srčanog udara sa fatalnim ishodom.

Dijabetes je među pet uzročnika smrti u Bosni i Hercegovini, a osim zdravstvenih, sa sobom nosi i ekonomske posljedice. Prema nedavo urađenoj studiji, dijabetes nas košta preko 350 miliona maraka godišnje, od čega više od polovine ovog novca odlazi na tretman posljedica i komplikacija dijabetesa.

Osobe sa dijabetesom u Bosni i Hercegovini susreću se sa nizom problema poput ograničene dostupnosti efikasnih terapija, dijabetološke zaštite, a često i sa stigmatizacijom.

Projekcijom filma Vožnja za život (Ride for your life), koji je prikazan u kinima u Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli, nastojala se podići svijest o dijabetesu, ali i pokazati da dijabetes, ma kako teško i ozbiljno stanje bilo, ne predstavlja ograničenje osobama koje ga imaju, kako bi bile uspješne i u najzahtjevnijim aktivnostima, poput takmičenja u biciklizmu. Film daje odličan uvid u živote članova biciklističkog tima Novo Nordisk, koji okuplja profesionalne bicikliste sa dijabetesom tipa 1, prateći različite situacije i izazove sa kojima se susreću tokom takmičarske sezone. Prihvatanje bolesti i pozitivan stav prema životu poticaj je osobama sa dijabetesom da ne odustaju, dok svima ostalima skreće pažnju na prepoznavanje ovog stanja, važnost redovnih kontrola u cilju blagovremenog otkrivanja dijabetesa, kao i razumijevanje potreba osoba sa dijabetesom u društvu.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa je “Edukacijom za bolje sutra”, pa je film odlična prilika da steknemo uvid u ovo stanje. Bilo da i sami imate dijabetes ili nekog u svom okruženju sa ovim oboljenjem, odnosno da želite naučiti više o dijabetesu, prevenciji ili liječenju, korisne informacije možete dobiti na portalu www.mojdijabetes.ba.