Na LinkedIn profilu Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima objavljeno je da, povodom nadolazeće Generalne skupštine UN-a koja se tiče usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, svi zainteresirani mogu besplatno pogledati film “Quo vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić.

“Molimo vas da odvojite vrijeme da pogledate film ‘Quo Vadis, Aida?’ i razmislite o njegovoj poruci dok tražimo neprocjenjivu podršku na Generalnoj skupštini UN-a. Film služi kao dirljiv podsjetnik na hitnu potrebu za pravdom i priznanjem za žrtve i preživjele”, naveli su iz Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film o ovoj temi. Radnja filma odvija se u Srebrenici 1995. godine, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu.

Osim Jasne Đuričić u ulozi Aide, značajne uloge u filmu ostvarili su i Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu s Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ZDF i austrijskom ORF.

Film je dostupan do 23. maja ove godine, kada će se ujedno i održati Generalna skupština UN-a. Svi zainteresirani, film mogu pogledati na ovom LINKU, gdje se potrebno prijaviti lozinkom QVA2020.