U kinu Meeting Point u Sarajevu sutra, 20. aprila, u 19 sati bit će održana posebna projekcija filma “Reakcija: Mizoginija u digitalnom dobu”. Ulaz je besplatan, a nakon projekcije filma, uslijedit će i razgovor na temu utjecaja cyber nasilja.

Program u kinu Meeting Point održava se u organizaciji Njemačke ambasade, u okviru obilaska ambasade Filmskog festivala o ljudskim pravima u Berlinu (Human Rights Film Festival Berlin), a podržava ga Savezno ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Film “Reakcija: Mizoginija u digitalnom dobu” prati četiri snažne žene koje se bore protiv mržnje na internetu, zahtijevaju odgovornost i izazivaju glavne online platforme YouTube i Facebook, državu, kao i same počinioce.

“Tweetovi i poruke na internetu, šta možete učiniti?” Ali, da li je to potpuna istina? Više od 40.000 seksističkih uvreda, prijetnji silovanjem i smrću, montaža glave obezglavljene žene, snimke silovanja i provala u kuće – jednostavno nema šanse da ovakva vrsta mržnje ostane online. Političarke Laura Boldrini i Kiah Morris, YouTuberka Marion Séclin i mlada učiteljica Laurence Gratton, izložene su ovom nasilju offline, u stvarnom životu. I prepuštene su same sebi. Može li se nešto učiniti u vezi s tim? Četiri žene kažu: “Da!”

One zahtijevaju da se neko konačno smatra odgovornim i izazivaju glavne online platforme YouTube i Facebook, državu, kao i same počinioce. Film o utjecaju cyber nasilja režirale su Léa Clermont-Dion i Guylaine Maroist.

Besplatne ulaznice za film preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije. Nakon projekcije filma, uslijedit će razgovor na temu utjecaja cyber nasilja.