Dokumentarni film „Boje i ritmovi nemira“, autorice Saide Mustajbegović, bit će prikazan na South-East European Film Festivalu (SEE Film Festival) koji se istovremeno održava u Parizu, Berlinu i Washingtonu, u periodu od 1. do 6. juna.

Riječ je o dvanaestom izdanju internacionalnog online festivala u okviru kojeg selektori biraju filmski program iz petnaest zemalja Jugoistočne Evrope.

SEE Festival počeo je sa radom prije trinaest godina u Parizu, potom prije osam u Berlinu, a prije tri godine u Washingtonu, sa ciljem da afirmira kinematografiju Jugoistočne Evrope u svijetu.

Dokumentarni film „Boje i ritmovi nemira“, rađen u produkciji Bosanskog kulturnog centra i BHRT-a, govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je djelovala od 1939. do 1941. godine u Sarajevu. Osnivači su Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko stotinu članova i kroz razne umjetničke programe (predstave, predavanja, koncerte, izložbe) upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope. U njihovom radu evidentni su svi evropski kulturni utjecaji tog vremena, naročito iz Praga Burianov Divaldo totalni teatar.

Film je premijerno prikazan 9. maja prošle godine u BKC-u, a projekcijom na Sarajevo Film Festivalu započeo je i njegov festivalski život.