Film “Najsretniji čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevske, za koji je scenarij pisala bh. scenaristica Elma Tataragić, bit će prikazan 18. i 23. maja na Cannes Film Festivalu u programu Cannes Cinema. Ovaj program namijenjen je ljubiteljima sedme umjetnosti, te nudi pregled Filmskog festivala u Cannesu, ali i filmova koji su imali uspješna prikazivanja na drugim festivalima, kao i uspješnu distribuciju.

Podsjećamo da je film “Najsretniji čovjek na svijetu” premijerno je prikazan u konkurenciji Horizonti prestižnog filmskog festivala u Veneciji, te da je ovogodišnji kandidat za nagradu Oscar ispred Sjeverne Makedonije. Film je nagrađen FIPRESCI nagradom za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, a dobitnik je i Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj.

Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

Uloge u filmu ostvarili su Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Labina Mitevska, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović, a bosanskohercegovački producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.