Komedija „Luksemburg, Luksemburg“ ukrajinskog reditelja Antonia Lukicha, dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award, stiže u kina širom Bosne i Hercegovine od 11. aprila.

„Luksemburg, Luksemburg“ humoristični je i britki film o očevima i sinovima. Iako svijet obiluje prelijepim mjestima za umiranje, Luksemburg se ne svrstava među njih. Kada saznaju da je njihov otac, kojeg dugo nisu vidjeli, bolestan u Luksemburgu, blizanci Kolja i Vasja se upućuju na put kako bi se pozdravili s njim posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju?

Film je premijerno prikazan u programu Horizonti u Veneciji.

Publika u kinu Meeting Point u Sarajevu, 11. aprila u 18.00 sati, imat će posebnu projekciju uz besplatan ulaz jer će ova projekcija označiti početak proljetnog izdanja Mreže festivala Jadranske regije. Film je osvojio nagradu publike za najbolji film, koji je izabran glasovima publike festivala ujedinjenih u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma (FAF), Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala (LIFFe) i Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala, kao i publike koja je ovaj film imala priliku da gleda online. Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije je promocija i veća vidljivost evropskog filma.

„Luksemburg, Luksemburg“ označuje početak Proljetnog izdanja, koje se održava od 11. do 21. aprila 2024. godine u kinima i online.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.