Na repertoar kina Meeting Point u Sarajevu stiže film “Korset” austrijske rediteljice Marie Kreutzer, fascinantan portret buntovne carice Sisi, nagrađen na 28. Sarajevo Film Festivalu. Vicky Krieps u naslovnoj ulozi osvojila je Srce Sarajeva za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu.

Uz Srce Sarajeva, maestralna glumačka izvedba priskrbila joj je još nekoliko prestižnih priznanja – od nagrade u canneskom programu “Izvjestan pogled” nakon premijernog prikazivanja filma, do nagrade Europske filmske akademije.

Kripes glumi imperatoricu Elizabetu Austrijsku, slavljenu zbog svoje ljepote i uspostavljanja modnih trendova. Ali “Sisi” 1877. slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je da sve više steže korzet. Dok je Elizabetina uloga, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije, zbog njene gladi za znanjem i strasti prema životu, sve manje joj odgovara život u Beču. Elizabeta putuje u Englesku i Bavariju, gdje posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje u potrazi za uzbuđenjem i svrhom njenog mladog života. Svjesna da je čeka budućnost puna strogo ceremonijalnih obaveza, Elizabeta se pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža i smišlja plan kako da zaštiti vlastitu zaostavštinu.

Film u kinu Meeting Point gledajte 23., 25. i 27. februara u 17 sati, a 24., 26. i 28. februara u 20 sati.

Do kraja mjeseca na repertoaru kina Meeting Point je i revija filmova nominiranih za Oscare®: u terminima u 17 sati i u 20 sati na programu su filmovi “Sve u isto vrijeme” (Everything Everywhere All at Once), režija: Dan Kwan, Daniel Scheinert, koji ima 11 nominacija za Oscare®; “Duhovi otoka” (The Banshees of Inisherin) Martina McDonagha s 9 nominacija; “Kit” (The Whale) Darrena Aronofskog koji ima 3 nominacije za Oscar®, koliko ima i film “Trougao tuge” (Triangle of Sadness) Rubena Östlunda.

Vizualni spektakl “Sve u isto vrijeme” (Everything Everywhere All at Once) sa čak 11 nominacija za Oscara®, prati sredovječnu kinesku imigrantkinju koja je uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava spasiti svijet. Film u kinu Meeting Point gledajte 22. februara u 17 sati, 23. i 27. februara u 20 sati.

“Duhovi otoka” (The Banshees of Inisherin), u kojima glume Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan sa 9 nominacija za Oscara® u kinu Meeting Point je 22. i 25. februara u 17 sati, 21. februara u 20 sati.

“Trougao tuge” (Triangle of Sadness) Rubena Östlunda niz osvojenih nagrada nastavlja sa tri nominacije za Oscara®: za najbolji film, za originalni scenarij i režiju. Ruben Östlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022.), a “Trougao tuge” je otvorio prošlogodišnji Sarajevo Film Festival. U kinu Meeting Point film gledajte 21. februara u 20 sati, a 24. i 28. februara u 17 sati.

“Kit” (The Whale) Darrena Aronofskog za Oscara® je nominovan u kategorijama najbolje muške uloge – Brendan Fraser, sporedne ženske uloge – Hong Chau i za šminku i frizuru. U kinu Meeting Point je na programu 26. februara u 17 sati.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 KM, za studente i penzionere 5 KM.

Više informacija o repertoaru kina Meeting Point možete pronaći na web stranici https://kinomeetingpoint.ba/ i na društvenim mrežama kina.