Kratki igrani film Jan, producenta i reditelja Kenana Musića, od 1. marta 2024. godine biće dostupan na popularnoj HBO Max platformi. Nakon sarajevske pretpremijere u novembru prošle godine, te nakon što je, kako je distributer Pixel4k i planirao, film imao limitirana prikazivanja u S. Makedoniji, Hrvatskoj, Italiji i Bosni i Hercegovini, film će gledaoci u BiH i jugoistočnoj Evropi moći gledati upravo na HBO Max platformi.

Scenarij i režiju filma potpisuje Kenan Musić, fotografiju i montažu Mario Ilić, a glavne uloge su ostvarili naturščići Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić te istaknuti bh. glumci Arma Tanović i Mehmed Porča. Pored njih u filmu se pojavljuju i Hana Zrno, Zan Mujkić, Maja Salkić i drugi. Film je sniman u produkciji OFF Pro, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

Jan je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijedniju stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca.

Kritičari, mediji i publika film Jan su nazvali “bitnim iskorakom u bh. i regionalnoj kinematografiji”, opisavši ga kao “hrabar potez mlade filmske ekipe”. Nakon projekcije filma u Skopju, reditelj i glumci filma s publikom su razgovarali čak dva i po sata, a interesovanje publike koja nije vidjela film i danas je veliko. Zagrebačka publika je u razgovoru nakon projekcije bila uplakana, a veliki dio njih je tokom čestitanja ekipi filma ispričao svoja vlastita iskustva s kojima su se poistovijetili gledajući film.

Inače, ovo je prvi put ikada da HBO otkupljuje prava na kratki igrani film iz Bosne i Hercegovine. Nakon akvizicije filma Jan, OFF Pro i Pixel4k produkcija najavili su početak snimanja prve sezone istoimene serije, koja će imati 7 epizoda.

Seriju, po ideji Kenana Musića, piše Armin Behrem. Početak snimanja planiran je na proljeće 2024. godine. Svi detalji će biti poznati početkom godine, a ono što je sigurno da će serija okupiti velika imena bh. glumišta te nove mlade glumice i glumce.