Film bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak “Ekskurzija” je danas, 4. avgusta, pred prepunom salom imao svoju svjetsku premijeru na Locarno Film Festivalu kao film otvaranja takmičarskog programa Cineasti Del Presente za najbolje debitanske filmove iz cijelog svijeta. Nakon dugotrajnog aplauza, upriličen je razgovor sa rediteljicom Unom Gunjak i glavnom glumicom Asjom Zarom Lagumdžijom.

Ekipa filma “Ekskurzija”

Publika će film “Ekskurzija” moći pogledati u oficijelnoj selekciji ovogodišnjeg 29. Sarajevo Film Festivala. Film se premijerno prikazuje u srijedu, 16. avgusta, u 21.30 sati, u Narodnom Pozorištu, sa repriznim projekcijama 17. avgusta (Cineplexx Sarajevo u 21.00 sati, Open Air Cinema Novo Sarajevo u 21.00 sati) i 18. avgusta (MMC – Ilidža Cinema u 21.00 sati, Open Air Cinema “Safet Zajko” u 20.30 sati). Film “Ekskurzija” se također prikazuje u Tuzli i Mostaru 17. avgusta, na lokaciji Bingo Open Air Cinema Tuzla u 20.30 sati, te BH Telecom Open Air Cinema Mostar u 21.30 sati.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Kadar iz filma “Ekskurzija”

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Radnja filma prati Iman koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi, proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je sniman u Sarajevu od 22. aprila do 29. maja 2022. godine, i realizovan je kao koprodukcija šest zemalja – Bosna i Hercegovina/Hrvatska/Srbija/Francuska/Norveška Katar. Film su podržali Fondacija za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.