Barbie, najpoznatija modna lutka na svijetu, postala je prava ikona i nezaobilazan dio djetinjstva. Ova legendarna igračka je ponovo doživjela boom s izlaskom filma čije su glavne uloge Barbie i Kena pripale Margot Robbie i Ryan Goslingu.

Zanimljive činjenice o najpopularnijoj lutki u historiji

  • Puno ime Barbie je Barbara Millicent Roberts.
  • Barbie je dobila ime po kćerki Ruth Handler, Barbari.
  • Barbie dolazi iz izmišljenog grada Willours, Wisconsin i najraznovrsnija je lutka na tržištu.
  • Ken se pridružuje Barbie 1961. godine, a ime je dobio po sinu Ruth Handler.
  • Najprodavanija barbika do danas je Totally Hair™, s najdužom kosom ikad na Barbie lutki.
  • godine prodana je najskuplja barbika za čak 302.500 $ – Stefano Canturi Barbie.

S humanitarnim ciljem, kako bi prikupili novac za Fondaciju za istraživanje raka dojke, kompanija za proizvodnju igračaka Mattel je angažovala dizajnera nakita Stefana Canturia da izradi posebno izdanje Barbie. Trebalo je šest mjeseci da se napravi lutka, koja nosi dijamantnu ogrlicu vrijednu 300.000 dolara.

  • godine, Barbie je dobila profil na Instagramu, kojeg prati 1.9 miliona korisnika.

Da svjetski trendovi itekako imaju uticaj i na bosanskohercegovačko tržište pokazuju i statistike na OLX.ba. Željeli smo provjeriti u kojoj mjeri se popularnost Barbie lutke nakon premijere filma odrazila na rezultate pretraživanja na OLX.ba.

Statistike pokazuju da se povećanje pretrage pojmova vezanih za Barbie na OLX.ba, desilo početkom 2023. godine, kada je i objavljena prva najava filma Barbie:

Google Trends Index predstavlja indeks pretrage određenog pojma kroz neki vremenski period. Vrijednosti se kreću u rasponu od 0 do 100, gdje 100 predstavlja vrh popularnosti za dati pojam u tom vremenskom periodu, a 0 označava nedovoljno podataka za dati pojam. OLX pretrage i pregledi artikala za navedeni pojam smo normalizovali i prikazali u istoj skali kao i Google Trends.

Na osnovu podataka sa grafikona lako se može zaključiti da je rast značajan te da globalni trendovi itekako imaju refleksiju i na našem tržištu.

Na OLX.ba trenutno se nalazi više od 200 artikala sa ključnom riječju “Barbie”.

Kroz kulturni uticaj, raznolikost i marketinške strategije, potražnja za Barbie lutkama neprestano raste, a ona i dalje ostaje simbol mašte, kreativnosti i igre za djevojčice.

Izvor: Senzacionalno.hr