Nagrada za najbolji film na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu bit će rad Anura Hadžiomerspahića (1971-2017), jednog od najistaknutijih savremenih bh. umjetnika i dizajnera. U pitanju je slika A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives (2014), koju Pravo Ljudski dodjeljuje u saradnji sa kreativnim timom Ideologija i muzejom Ars Aevi.

A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives rad je iz ciklusa Fake Art II. Naslovi iz ovog ciklusa rađeni su tehnikom digitalne foto-manipulacije, kako bi u konačnici izgledali kao ulje na platnu. Međutim, iako su često ironičan komentar na savremenu umjetnost, radovi iz ciklusa Fake Art nisu lažni ni po jednom kriteriju.

Umjetnost Anura Hadžiomerspahića je u punom smislu angažirana, zamišljena i kreirana da bude integrirana u društvenu stvarnost i da na nju aktivno utiče. Baš kao i Pravo Ljudski. Nije stoga slučajno što je to umjetnost koja kao svoja osnovna sredstva koristi simplifikaciju, očuđenje i hiperbolu. Anur nastoji da se što izravnije obraća publici. Teme njegovih radova su prizori iz (lokalne) svakodnevnice, izvedeni do stupnja apsurda. Ova bi se tematska tendencija u Anurovom radu mogla okarakterizirati kao nad-egzistencijalizam – kao egzistencijalistička istraživanja u maniru nadrealizma. Bilo da tematizira zavisnost o tehnologiji, socijalnu otuđenost ili ekonomsku i političku porobljenost, on ih ogoljuje do dimenzije šokantne jasnoće. Spoznaje do kojih dolazimo nisu optimistične… A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives spada u niz radova koji su, osim jednostavnosti, bogati i dimenzijama višesmislenosti.

Za extra muros nagradu natječe se osam umjetničkih dokumentarnih filmova iz  citavog svijeta. O dodijeli extra muros nagrade A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives će odlučivati žiri u sastavu: Sepideh Farsi (Iran), Christine Hürzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Michał Mądracki (Poljska) i Ramiro Ledo (Španija). Nagrada se dodjeljuje novim autorima i autoricama kojima je ovo prvi ili drugi film. Pravo Ljudski Film Festival najboljem filmu tradicionalno dodjeljuje djelo nekog od domaćih umjetnika. Stav je festivala je da najadekvatnija nagrada za umjetničko djelo, kakvo dokumentarni film jeste, upravo drugo umjetničko djelo, nastalo u Bosni i Hercegovini.

13. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se od 28. novembra do 3. decembra u Kinu Meeting Point, Art kinu Kriterion, Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Akademiji scenskih umjetnosti te na Pedagoškoj akademiji.