Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija, osvajanjem novih dvadeset bodova, potvrdila je jučer plasman u finale Audi FIS Ski World Cupa i u disciplini Super-G. Nezaustavljiva Visočanka s jučerašnjim 13. mjestom, i ranije prikupljenim bodovima u disciplini spust, na završnicu takmičenja u austrijski Saalbach putuje s jednakim plasmanom u obje discipline – 23. pozicijom.

U utrci koja je održana pod izuzetno teškim vremenskim uvjetima, Muzaferija je još jednom pokazala da je u izvrsnoj formi i većim dijelom staze imala je prolaz za podijum.

Gornji dio staze je bio jako, jako dobar. Na zadnjem prolazu sam bila na podijum poziciji, međutim, jedna greška prije duge ravnice za koju nisam imala dovoljnu brzinu me jako koštala. Ipak, sretna sam. Kvalifikovala sam se u finale u Saalbachu i mislim da je, nakon ovako dugog dana i zaustavljanja trke zbog magle, ovo dosta dobar rezultat. Utrka je od starta do cilja, a ove greške me jako puno koštaju”, izjavila je Muzaferija čije je vrijeme u ciljnoj ravnini bilo 1.39.09.

Istakla je da se u posljednje vrijeme sve bolje osjeća na skijama.

Na skijama sam jako sretna posljednja dva mjeseca. Uživam i mislim da je to jedan od glavnih razloga za dobre rezultate u zadnje vrijeme. Ali opet, krivo mi je što je ovo došlo tek na kraju sezone”, iskrena je Muzaferija.

Do finala u austrijskom Saalbachu, koje je na programu od 22. do 24. marta, ostaje nam da ispišemo dug spisak svih rezultata s kojima je Muzaferija, za kratko vrijeme, ušla u anale bh. skijanja.

Ovo je prvi put da neko iz Bosne i Hercegovine ide u finale Svjetskog kupa, stvarno sam sretna i ponosna. Pokušat ću voziti što bolje u Saalbachu i nadam se dobrom rezultatu, jer sada znam da mogu biti jako brza na određenim dijelovima staze.”

Novinar Patrick S. Lang koji je boravio na Bjelašnici tokom finalne utrke Svjetskog kupa 1987. godine, a koji je razgovarao s Muzaferijom u ciljnoj ravnini Kvitfjella, pitao ju je da li priželjkuje povratak Svjetskog kupa u svoju zemlju. Zanimalo ga je i koliko njeni uspjesi utječu na mlade, posebno mlade u Skijaškom klubu “ZE-2010” čija je članica.

Jako mi je drago zbog sve djece koja će za nekoliko godina doći u Europa kup i Svjetski kup. Mislim da im ovo samo daje podstrek da nastave trenirati i ako se možda desi jedna sezona lošija. Trebaju vjerovati u sebe, dobar rezultat mora doći”, poručila je Elvedina te dodala da Bosna i Hercegovina ima jako dobar potencijal za vraćanje Svjetskog kupa na njene planine.

Druga Super-G utrka u Kvitfjellu slavlje je donijela Federici Brignone, koja je od Muzaferije bila brža sekundu i 79 stotinki, drugoplasiranoj Lari Gut-Behrami i Ester Ledeckoj koja je stigla do treće pozicije.