Bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je svoju najuspješniju sezonu u karijeri, osvajanjem 16. mjesta u spust utrci sezone u Svjetskom kupu za skijašice, održanoj u austrijskom Saalbachu.

Muzaferija, koja je nosila startni broj 20, završila je posljednju utrku sezone na 16. mjestu, s vremenom od 1:46.96, ne osvojivši bodove, te je u ukupnom poretku u ovoj disciplini zauzela 24. mjesto sa 69 bodova.

Visočanka je sjajno startala utrku, imajući najbolje vrijeme na prvom prolazu, no na drugom je zaostala samo tri stotinke za pobjednicom, ali nije uspjela održati taj tempo do kraja.

Pobjedu je odnijela Austrijanka Cornelia Huetter, osvojivši tako i mali kristalni globus u ovoj disciplini. Njena najveća konkurentkinja i vodeća do današnje utrke, Lara Gut Behrami, na kraju je zauzela tek 17. mjesto, te je Huetter s 28 bodova prednosti osvojila titulu u ovoj disciplini.

Unatoč tome, Gut Behrami može biti izrazito zadovoljna ovom sezonom, u kojoj je osvojila Veliki kristalni globus za pobjedu u Svjetskom kupu, kao i titule u veleslalomu i superveleslalomu.

Drugo mjesto u današnjem spustu osvojila je Slovenka Ilka Štuhec, dok je treća bila Italijanka Nicol Delago.

Muzaferija je jučer nastupila i u finalnoj utrci superveleslaloma, ali nažalost nije završila trku nakon pada i ostala je bez plasmana.

Najbolji rezultat karijere Muzaferija je upisala ove sezone u Crans Montani, kada je u spustu završila četvrta i zamalo završila na podijumu. Nakon toga, bila je 9. i 13. na dvije Super G utrke u Kvitfjellu. Nešto ranije bila je 14. u Cortini d'Ampezzo u još jednoj utrci superveleslaloma i 16. u Crans Montani u spustu.

Također, vrijedi izdvojiti i pobjedu u Evropa kupu, kada je Elvedina u februaru slavila u Švicarskoj.