Dobra vijest za sve profesionalce iz kreativne i kulturne industrije, ali i one koji prepoznaju potencijal ovih oblasti za bolje pozicioniranje Sarajeva i BiH na svjetskoj umjetničkoj, kulturnoj i turističkoj mapi! Rezervišite datum za drugu međunarodnu multidisciplinarnu konferenciju „Kreativne i kulturne industrije kao katalizator društveno-ekonomskog razvoja“, koja će biti održana 17., 18. i 19. maja u Sarajevu.

Podstaknuti prošlogodišnjim uspjehom, organizatori ovog događaja – muzički festival Garden of Dreams, agencija Ideas Business Lab i Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora – najavljuju još veće i bolje izdanje konferencije koja će okupiti vrhunske bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske stručnjake iz oblasti kreativnih i kulturnih industrija, umjetnike, predstavnike javnog, političkog i privrednog života i međunarodnih organizacija.

U okviru brojnih panela i prezentacija, učesnici će imati priliku za saradnju i umrežavanje, razmjenu iskustava i najboljih praksi, kao i da daju preporuke za unapređenje položaja kreativne i kulturne industrije u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom planu. Glavni sponzor konferencije je Ambasada Kraljevine Nizozemske.

Muzički festival Garden of Dreams, nositelj priznanja za najbolji festival elektronske muzike na Balkanu 2019. godine, značajno je doprinio boljem pozicioniranju Sarajeva kao atraktivne turističke destinacije među novom, mlađom populacijom. Na temelju njegovog uspjeha i potencijala, s konferencijom smo napravili začajan iskorak i stvorili platformu za diskusiju, dijalog i uvezivanje lokalnih i globalnih dionika kreativne i kulturne industrije što će, nadamo se, u konačnici doprinijeti boljem shvatanju pomenutih industrija i njihovog doprinosa društvenom i ekonomskom razvoju. Sretni smo i ponosni što u ovom procesu imamo podršku brojnih partnera i sponzora, a posebno Ambasade Kraljevine Nizozemske, koja je uz nas drugu godinu zaredom“, istakao je Renad Čelik, Garden of Dreams Festival.

Muzički festival Garden of Dreams održat će se od 9. do 11. juna u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.