Dokumentarni film “Pismo za Sarajevo” iz 1993. godine koji svjedoči o konvoju Alzas – Sarajevo prikazan je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao dio programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”. Autori filma su Laurent Mazurier i Dominique Siedlaczek, produkcija France 3.

Nakon projekcije upriličeno je druženje sa fotografom Jean-Claudeom Hattererom, autorom izložbe fotografija “Europa–Alzas–Sarajevo 1993“, koja je polovinom februara bila postavljena u galeriji Muzeja. Razgovor sa Hatererom vodio je Ibrahim Spahić, direktor Festivala.

Prema riječima Haterera, koji se nakon konvoja iz 1993. godine još nekoliko puta vraćao u Sarajevu, sama organizacija trajala je dva mjeseca. Konvoj od 35 kamiona i 25 manjih vozila, krenuo je iz Strazbura u februaru 1993. godine i stigao do Sarajeva dvije sedmice kasnije, prevozeći 350 tona materijala.

Jean-Claude Hatterer

Jean-Claude Hatterer

“Krenuli smo na taj neizvjestan put i imali smo brojne poteškoće što se može vidjeti u ovom 23-minutnom filmu. Na samom ulazu u Sarajevu, na kontrolnom punktu koji je držala VRS zaustavili su nas i tražili dio tovara. Pošto je bio bio doveden u pitanje prolazak konvoja, morali smo im ostaviti tovar iz čak sedam kamiona, ali potrudili smo se da to budu oni sa najmanjom količinom namirnica i bolničkih potrepština. Meni je najvažnije da kad smo se vratili u Francusku. Naša su svjedočanstva, fotografije i snimci iz ratnog Sarajeva doprinijeli su da bude organizirano još nekoliko humanitarnih konvoja”, kazao je Jean-Claude Hatterer.

Ibrahim Spahić je naglasio da je ponosan što je film o humanitarnom konvoju prikazan u Sarajevu nakon tri decenije, a posebno je zahvalan Jean-Claude Hattereru koji je izdvojio vrijeme da opet dođe u Sarajevo.

“Bosna i Heregovina je u ratu imala prijatelje i ima ih i sada, ne smijemo to nikad zaboraviti. Te konekcije moramo čuvati i razvijati ih u budućnosti uključivanjem mlađih naraštaja”, kazao je Spahić.

Direktor Francuskog instituta u BiH, Jean-Christophe Thiabaud, ukazao je na važnost održavanja davno uspostavljenih veza između Bosne i Hercegovine i Francuske.

“Nakon 30 godina Francuska je dio velikog projekta, zajedno sa Italijom, Njemačkom i Austrijom, te Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o Erasmus plus projektu solidarnosti. Ti mladi ljudi su naša zajednička budućnost”, poručio je Thiabaud.