Dokumentarni film “Hako”, redateljski prvijenac Josipa Pejakovića, jednog od najznačajnijih filmskih glumaca bivše Jugoslavije, bit će prikazan u zvaničnom programu 71. Martovskog festivala u Beogradu. Ovaj film, koji će se prikazati 29. marta u Domu omladine u Beogradu, govori o gorštaku s Peštera, Haki Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednoj izazovnoj klimi punoj nepoznanica.

Kroz vizuru jedne požutjele fotografije, naviru sjećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog lika, koji dijeli ime s djedom. U filmu se naglašava značaj ljudske komunikacije, međusobnog poštovanja i humanosti te njihova univerzalnost, neovisno o vjerskim, nacionalnim i geografskim razlikama.

Hako Duljević, unuk glavnog lika, nastavlja tradiciju svog rodnog kraja, prenoseći važne vrijednosti međusobnog poštovanja koje su njegovale generacije njegovih predaka. Sočnim vokabularom, on svjedoči o humanosti svoga djeda, koji je tokom Drugog svjetskog rata odbio dići ruku na svoje susjede, čak i po cijenu sopstvenog stradanja.

Uvrštavanje filma “Hako” u zvanični program Martovskog festivala potvrđuje suštinske vrijednosti i poruke koje ovaj film nosi u sebi, što su prepoznali i član Odbora festivala Dragomir Zupanc, umjetnički direktor Dejan Dabić, filmologinja Ivana Kronja, filmski kritičar Saša Radojević, profesor Milan Nikodijević te redatelj i scenarista Sead Šabotić.

Martovski festival, koji se održava od 26. do 30. marta, već sedam decenija je tradicionalno mjesto susreta filmskih autora iz cijelog svijeta i promocije dokumentarnog, animiranog i kratkometražnog filma. Producent filma “Hako” je poznati bosanskohercegovački filmski djelatnik Almir Šahinović.